eur:
390.77
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Önkényes döntést hozott Oroszország az olajkitermelésről

Oroszország 5 százalékkal csökkenti a nyersolaj kitermelését márciustól.

Napi félmillió hordóval kevesebb olajat termel ki márciustól Oroszország: két hónappal a Moszkvával szemben alkalmazott szankciók bevezetését követően hozták meg a döntést.

"Nem fogunk olajat eladni azoknak, akik közvetlenül vagy közvetve ragaszkodnak az árplafon elveihez. Ehhez alkalmazkodva Oroszország márciustól önkéntesen napi 500 ezer hordóval csökkenti a kitermelését. Ez hozzájárul majd a piaci viszonyok helyreállításához" – fogalmazott Alekszandr Novak energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes.

A CNN cikke szerint ez a mennyiség az orosz olajkitermelés 5 százalékának felel meg. A Brent nyersolaj határidős jegyzése 2,7 százalékot ugrott a hírre péntek reggel, majd kisebb korrekcióra került sor, de továbbra is magasabban állt a jegyzése 15 óra körül a reggeli szintekhez képest. Reggel 8 órakor a Brentet 84,31 dolláron jegyzeték hordónként, Alekszandr Novak bejelentésére 87 dollár közelébe drágult, majd 85,50 dollárra gyengült vissza 15 órára.

Oroszország olajtermelése alig változott az elmúlt hónapokban, napi 9,8-9,9 millió hordó volt. A miniszterelnök-helyettes szerint februárban is ezen a szinten várható.

A Reuters szerint

Oroszország a Szaúd-Arábiát is magában foglaló OPEC+ termelői csoporttal való konzultáció nélkül döntött a termelés csökkentéséről.

Az OPEC+ októberben döntött arról, hogy napi kétmillió hordóval csökkenti a kitermelést, és azóta nem módosította ezt az álláspontot.

December 5-től érvényes az az olajembargót is tartalmazó hatodik szankciós csomag Oroszországgal szemben, amely megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolajra azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel. Egyben árplafont is megállapítottak: ez a kőolaj esetében hordónként 60 dollár, a benzin és a gázolaj esetében hordónként 100 dollár, a fűtőolajnál pedig hordónként 45 dollár.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×