eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Sorra jöttek a csődök a kriptopiacon, de van egy furcsaság

A 3000 milliárd dolláros kriptopiacon egymást érték idén a csődök, az eszközök összességében értékük 72 százalékát elvesztették - és mégsem csapta meg az összeomlás szele a globális pénzpiacokat. De nem lesz ez mindig így.

A Voyager kriptotőzsde, a Celsius kriptohitelező, a Three Arrows hedge fund és legutóbb az FTX kriptotőzsde bedőlése nem vetett hullámokat a "mainstream" pénzpiacokon. Ennek magyarázata az, hogy a kriptotér egyelőre meglehetősen körkörös: a kriptobankok betétet gyűjtenek, hitelt vesznek fel egymástól, kölcsönöznek egymásnak, kereskednek - de csak maguk között, de nem lépnek kapcsolatba a reálgazdasághoz kötődő cégekkel - idézte a vg.hu Gary Gorton (Yale Egyetem) és Jeffery Zhang (Michigani Egyetem) közös tanulmányát.

A két kutató szerint egyébként kriptopiacokon a pánikok és csődök a klasszikus mintázatot követik, hiszen a befektetők természete nem különbözik ott és a régi vágású bankárok uralta patinás tőzsdeparketteken. Olyannyira nem, hogy a mostani kriptocsődök az 1837 és 1863 közötti Amerikára emlékeztetnek.

A két professzor mindazonáltal úgy véli, hogy néhány év múlva az ilyen bedőlések már jóval pusztítóbbak lehetnek, tekintettel a szabályozók azon törekvésére, hogy kanalizálják a kriptopénzek áramlását, valamint a bankárokra nehezedő befektetői nyomásra, hogy fogadják el a kriptót.

Komoly visszatartó erő volt eddig a "hagyományos" finanszírozóknak a kriptopiac rossz híre, illetve hogy nem szálltak be a kriptospekulációkba olyan, sokak által követett befektetők, mint Warren Buffett vagy Jamie Dimon (a JPMorgan Chase – a négy nagy amerikai bank közül a legnagyobb – elnök-vezérigazgatója). Igaz, a blokklánc-technológiába a JP Morgan is befektetett.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×