eur:
386.96
usd:
358.69
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
29 July 2022, Bavaria, Rosenheim: A pump nozzle is stuck in the filler neck of a car at a gas station.  Anyone who wants to save money at the gas station while on vacation abroad will have to part with old rituals this summer. After all, filling up on the other side of the border is no longer as profitable as it used to be, and in some cases has become a minus business. Photo: Uwe Lein/dpa (Photo by Uwe Lein/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Uwe Lein/picture alliance via Getty Images

Az egyik szomszédos országban már repült a benzinár sapkája

A horvát kormány erre a hétre nem rögzítette a benzin árát, így már csak piaci árakon lehet tankolni.

Ivo Milatic, energiáért felelős államtitkár szerint ezen a héten nem határoztak meg ársapkát, mert nem hagyhatták, hogy az üzemanyag-kereskedők veszteséggel működjenek.

"Nem állíthatjuk meg a cunamit, de hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a védekezés olyan hatékony legyen, hogy azok, akiknek meg kell állítaniuk, ne haljanak meg" - fogalmazott.

Kiemelte: az ellátás biztonságnak kell állnia az első helyen. "Hiába a potenciálisan olcsó üzemanyag, ha nincs a benzinkutaknál" - húzta alá. Úgy vélte:

nem lehet tartósan rögzíteni az árakat, ha veszteséget hoznak a fogalmazóknak.

Marko Primorac pénzügyminiszter előzőleg újságíróknak elmondta: a kormány úgy döntött, hogy ezen a héten nem fixálja az üzemanyagok árát, hanem hagyja, hogy a piac részben alakítsa.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy meddig lesz fenntartható az elektromos energia rögzített ára, a miniszter azt mondta: a kormány őszi intézkedéscsomagjának hatálya korlátozott, 2023. április 1-jéig tart. Amennyiben a helyzet nem változik a piacokon és általában, csökkenteni kell a támogatásokat.

A Horvát Elektromos Művek (HEP) ennek következtében bizonyos veszteségeket könyvel el, és ezek felhalmozódnak - magyarázta, hozzátéve, hogy az ilyen támogatások nem tarthatnak örökké.

  • Horvátországban április 1-jével emelkedtek a lakossági energiaárak: az áram 9,6 százalékkal a gáz legfeljebb 20 százalékkal drágult a kormány intézkedései nyomán. A kabinet beavatkozása nélkül az áram 23 százalékkal, a gáz 79 százalékkal drágult volna.
  • Zágráb csökkentette több energiahordozó áfáját is, a villamos energia áfája ugyanakkor maradt 13 százalék, azzal, hogy az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a HEP-nek kellett átvállalnia.
  • Szeptemberben újabb rendeletet fogadott el a kabinet, ebben korlátozzák az elektromos áram díját egy meghatározott átlagfogyasztásig, hat hónap időtartamra.
Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×