eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

Véget vetett az európai energiaválságot mélyítő sztrájknak a norvég kormány

A norvég kormány arra kötelezte a gázipari dolgozókat, akik az 5 százalék fölötti infláció miatt béremelést követlenek, hogy a vitájukat egy független testület előtt rendezzék aheylett, hogy rögtön beszüntetnék a munkát és ezzel Európa gázellátását sodornák veszélybe.

Közbelépett a norvég kormány, így egyelőre nem folytatódik a gázipari dolgozók sztrájkja – írja a Hvg.hu. A gáz- és olajtermelő cégek és a dolgozókat képviselő szakszervezet nem tudtak megállapodni a bérekben, ezért hétfő este több helyen leállt a munka, a hét folyamán pedig további leállásokkal fenyegettek. Szélsőséges esetben akár 56 százalékkal is csökkenhetett volna az ország gázexportja.

A norvég kormánynak azonban ilyenkor joga van beavatkozni, ők pedig éltek is a lehetőséggel. Az ottani törvény szerint a kormány azt rendelheti el, hogy a munkaadói szövetség és a szakszervezet vitája a bérekről egy független testület előtt folytatódjon.

A dolgozók az egyre nagyobb infláció miatt kérnek több bért – májusban már 5,7 százalékos volt az árak emelkedése, ez ott kimondottan magasnak, 33 éves rekordnak számít. A kormány azt közölte, hogy energiaválság idején, amikor a norvég gázon és olajon is múlik, hogy Európa mennyire tud függetlenedni az orosz energiától, nem lett volna jogos egy bérvita miatt leállítani a termelés ekkora részét.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×