eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke (b) és Orbán Gábor vezérigazgató beszélget a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésének kezdete előtt a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Irigylésre méltó éve volt a Richternek, amikor jött az ukrajnai háború

Megtartotta éves közgyűlését a Richter Gedeon Nyrt. A gyógyszergyár részvényesei elfogadták a társaság 2021-es gazdálkodásáról szóló jelentést és az éves beszámolót, valamint jóváhagyták az igazgatóság javaslatát a részvényenkénti 225 forintos osztalék kifizetésére.

A Richter tavalyi konszolidált árbevétele valamivel több mint 630 milliárd forint volt, az adózott eredmény pedig 140 milliárd forintot tett ki.

A társaság a gyógyszergyártási, a kis- és nagykereskedelmi szegmensben egyaránt két számjegyű növekedést ért el tavaly.

"Két számjegyű volt a növekedés annak ellenére, hogy az év nagy részét a Covid elleni küzdelemmel töltöttük mi is. Ezen kívül az üzemeredményünk növekedett, az árbevétel-növekedést is meg tudta haladni, köszönhető mindez a specializált termékportfólióban tapasztalt kedvező tendenciáknak, az eredményes piaci munkának" - fogalmazott az InfoRádiónak Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója.

Orbán Gábor azt is elmondta, hogy

a Richter kutatói által kifejlesztett, a skizofrénia és a bipoláris depresszió kezelésére alkalmazott készítményüket (cariprazine) tavaly már a világ már 50 országában forgalmazták,

ez a termék jelentős mértékben járult hozzá a cég tavalyi eredményéhez.

"A cariprazine továbbra is a leggyorsabban terjedő antipszichotikum az Egyesült Államok piacán, 6 évvel a megjelenése után ez nagyon nagy dolog, világra szóló siker, tavaly is tudott hozzátenni a növekedésünkhöz, azt reméljük, ez az idén is így lesz."

A geopolitikai helyzet az ukrajnai háború kitörése után viszont nem kedvez a Richter tevékenységének sem.

"Kiemelt piac a posztszovjet tagállamok területe, komoly aggodalmak voltak és vannak azzal kapcsolatban, hogy a fizetési forgalom, illetve a vásárlóerő hogyan alakul ott, a fuvarozás is egyre nehezebb. Nekünk a legfontosabb, hogy teljesítsük a küldetésünket: mi a betegekért vagyunk, mi az ellátásban kiemelt szereplők vagyunk ebben a régióban,

teljesíteni fogjuk, amivel a betegeknek tartozunk, legyenek oroszok vagy ukránok."

A gyártás egyelőre gond nélkül folyik a Richter oroszországi gyárában, ahol szív- és érrendszer, valamint nőgyógyászati és központi idegrendszerre ható készítményeket állítanak elő, a logisztikában azonban már napi szinten jelentkeznek a problémák - összegzett Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×