eur:
390.85
usd:
360.46
bux:
73390.59
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Barley Grains in the palms of the hand forms Love
Nyitókép: Kevin Leah/Getty Images

Az ukrajnai háború miatt tilos a gabonaexport – íme a részletek

A jogszabály a stratégiai jelentőségű búza, rozs, árpa, zab, kukorica, szójabab és napraforgómag kivitelére vonatkozik.

Ahogyan arról beszámoltunk, a gabonaexport tilalmáról pénteken beszélt Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak. Az intézkedés az agrárminiszter azzal indokolta, hogy a háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre.

A szombati Magyar Közlönyben megjelent, vasárnaptól hatályos jogszabály a stratégiai jelentőségűnek minősített búza, rozs, árpa, zab, kukorica, szójabab és napraforgómag exportját érinti a humanitárius szállítások és a tranzit kivételével – írja a Napi.hu. A rendelet értelmében az államot megillető elővásárlási- vagy vételi jog gyakorlásának biztosítása érdekében a gabona kivitelét előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Az állam az elővásárlási- vagy a vételi jogát a bejelentés napjától számított harmincadik nap végéig megtett nyilatkozatával gyakorolhatja.

A gabona Magyarország területéről külföldre történő kiszállítása akkor kezdhető meg, ha az állam az adott határidőn belül nem tett nyilatkozatot, vagy nem kívánt élni elővásárlási, vételi jogával.

A bejelentést a Nébih honlapján közzétett formanyomtatványon kell megtenni, a gabona külföldre történő értékesítésére vonatkozó szerződés vagy az elfogadott ajánlat, valamint – amennyiben az rendelkezésre áll – a számla, illetve szállításáról szóló szerződés, illetve egyéb, a külföldre történő tervezett kiszállítást igazoló okirat másolatának csatolásával – írja a gazdasági lap.

A Nébih a bejelentéseket az agrárminiszter részére továbbítja, aki megvizsgálja, hogy a gabona külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a hazai állattartó telepek takarmányellátásához szükséges alapanyagellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az élelmezésügyi ellátásbiztonságra.

Ha igen, az állam 30 napon belül él elővásárlási-, vagy a gabonának a tulajdonjogát nem érintő kiszállítása esetén vételi jogával a szerződésben szereplő vagy az áru aktuális piaci értékének megfelelő áron, és nyolc munkanapon belül fizet.

A tilalom ellen indított perre kizárólag a Fővárosi Törvényszék illetékes, amely nem peres eljárásban 30 napon belül dönt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 24. 08:36
×
×
×
×