eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A worker in a gondola at the Luwan 68 residential development by Fantasia Holdings Group Co. in Shanghai, China, on Friday, Oct. 8, 2021. Fantasias surprise default on Oct. 4 -- despite earlier saying it had sufficient working capital and no liquidity issues -- has fanned concern that more developers will follow suit. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Szakértő: a kínai ingatlanpiaci válság dominószerű folyamatot indíthat be

Újabb aggasztó jel jelent meg a kínai ingatlanpiacon: az Evergrande után két másik, kisebb ingatlanos cég is a fizetésképtelenség határára került – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

Mostanában elég hangos a világsajtó a kínai ingatlanfejlesztő óriások, illetve az egész iparág ügyében. Mohos Kristóf az InfoRádióban felidézte: a történet a China Evergrande-del vette kezdetét, miután a vállalat nem kevesebb mint 300 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, és a jelek szerint ezt nem is fogja tudni kifizetni, komoly adósságválságba lavírozva magát. Ezután következett be az, hogy a hitelminősítők leminősítették a Fantasia Holdings és a Sinic Holdings kínai ingatlanfejlesztőket a bizonytalan pénzügyi helyzetükből eredő kockázatok miatt.

A Portfolio elemzője a Fantasia Holdings-szal kapcsolatban kifejtette, ugyan egy jóval kisebb cégről van szó, mint az Evergrande, és a kiegyenlítetlen kötelezettsége „csupán” 12,8 milliárd dollár az utolsó kimutatásuk alapján, azonban külső szemlélőként elég kétségbeejtőnek tűnik, hogy az Evergrande esete korántsem egy elszigetelt ügy volt a kínai ingatlanpiacon, és több ingatlanfejlesztő háza táján komoly problémák vannak a távol-keleti országban. Ez, továbbgyűrűzve, akár az egész piacgazdaságot is érintheti. „Sokan úgy vélik, hogy ez lehet az új Lehman-pillanat, de ez egyelőre még nem látszik” – jegyezte meg Mohos Kristóf.

A szakértő hozzátette: elemzők több éve arra hívják föl a figyelmet, hogy Kínában túlontúl felülsúlyozott az ingatlanpiac a GDP tekintetében. Egy ingatlanpiaci válság emiatt dominószerű folyamatot indíthat be: ha sokasodni kezdenek a hiteltörlesztési problémák, azt maguk a hitelező nagybankok is komolyan megérezhetik, következésképp más területekről kell forrásokat elvonniuk, hogy fedezni tudják az ingatlancégek miatt keletkezett veszteségeket. „Könnyebb belátni, ha már a nagybankok is bajban vannak, akkor az több szektorra is átterjedhet, és

nem kizárt, hogy nem marad Kína határain belül”

– magyarázta a Portfolio munkatára.

A China Evergrande-nak szeptember végén kellett volna a 300 milliárd dolláros hiteltörlesztését teljesítenie. Miután erre nem kerül sor, kezdetét vette egy 30 napos türelmi idő, de ha ez idő alatt sem fizet a vállalat, az törlesztési csődöt jelent, amire még kérdéses, hogy hogyan fognak reagálni a befektetők, a nagybankok, illetve, hogy mennyire tervezi a kínai állam kimenteni ezt a céget. Mohos Kristóf emlékeztetett, a kínai állam már tett indirekt módon lépéseket annak érekében, hogy „hígítsa” a helyzetet, például fordított repóügyletek révén 100 milliárd jüant injektáltak a bankrendszerbe, így „most félig-meddig a sötétben tapogatózunk, és majd október végén indulhat újra be a történet”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×