eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az Evergrande Center logója az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport épületének bejáratánál Sanghajban 2021. szeptember 21-én. Jelentések szerint az Evergrande-nek több mint 300 milliárd dollárnyi adóssága van.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

A kínai óriáscég esetleges csődjének messzemenő következményei lehetnek

Az összeomlás szélére került kínai ingatlanpiaci óriás, az Evergrande. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint az a legreálisabb forgatókönyv, hogy a kialakult helyzetbe a pekingi kormányzat valamilyen módon beavatkozik majd.

Az Evergrande a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő cég, ami azért lényeges, mert az országban az ingatlanpiac és az ingatlanfejlesztések jelentik az ország egyik húzóágazatát. Emiatt óriási a befolyása és a politikai beágyazottsága is természetesen ennek a cégnek. Habár az Evergrande egy magáncég, éppen a jó politikai kapcsolatainak köszönhetően kapta meg mindazokat a hiteleket az állami bankoktól, amelyek miatt most gondokkal küzd. A cég beágyazottságára, befolyására és ismertségére jellemző, hogy a legsikeresebb kínai futballklub, a Kuangcsou F. C. (Guangzhou F.C.) egyik tulajdonosa, korábban a cég nevét is viselte a csapat, amely kétszer is megnyerte az ázsiai Bajnokok Ligáját, és olyan nevek dolgoztak itt, mint például Marcello Lippi világbajnok edző – mondta az InfoRádióban a csődközeli helyzetben lévő cégről Salát Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Az Evergrande egyébként emellett is sokféle piacon jelen van, hiszen nemcsak ingatlannal foglalkozik, hanem az ásványvíztől kezdve a vagyonkezelésig ezer féle dologgal.

Vannak elemzők, akik a Lehman Brothers csődjéhez hasonlítanak egy esetleges Evergrande-csődöt, de valószínűleg ez azért túlzás.

Mintegy háromszáz milliárd dollár adósságot

halmozott fel a kínai óriáscég, ezért ha teljesen bedőlne, az nagyon komoly problémákat okozna, hiszen

  • egyrészt több mint 170 kínai banknak van eladósodva, amelyek így elvesztenék a pénzüket, ami a hitelezésük visszafogására kényszerítené őket, visszafogva a gazdasági növekedést,
  • másrészt pedig rengeteg ember fizetett be pénzt ennk a cégnek arra, hogy ez majd épít nekik lakást, tehát a csőddel nagy tömegek maradnának a befizetett pénzük nélkül, aminek politikai következményei is lehetnének.

Utóbbi miatt Salát Gergely a legreálisabb elképzelésnek azt látja, hogy a pekingi kormányzat valamilyen módon be fog avatkozni a folyamatba. Hozzátette: nem biztos, hogy maga a cég megmenekül, de a kisbefektetőket, illetve az ingatlanvásárlókat valószínűleg kevesebb kár fogja érni.

A csőd lehetséges nemzetközi hatásával kapcsolatban a szakember elmondta: alapvetően kínai cégről van szó, amelynek a legnagyobb projektjei Kínában voltak, de így is

húszmilliárd dollárnyi hitele külföldiek kezében van.

"Arra azért számíthatunk, hogy ők lesznek az utolsók, akiket kifizetnek egy esetleges csőd után, tehát ezek a – főként amerikai – befektetők valószínűleg nem fogják viszontlátni a pénzüket."

Közvetve azért lehet még nemzetközi hatása az esetleges Evergrande-csődnek, mert Kína a világ második legnagyobb gazdasága, és ha az ottani növekedés kicsit is lassul, vagy esetleg a helyi szabályozást újragondolják, akkor a negatív következmények az egész globális gazdasági rendszerre kihatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×