INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

evergrande

ingatlanfejesztő

tartozás

csőd

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége.

Pozitív fordulat az eladósodott kínai Evergrande-nél

Infostart / MTI

Egyelőre elkerülte a törlesztési csődöt.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap sajtóértesülésekre hivatkozva pénteken azt írta internetes kiadásában, hogy a sencseni székhelyű kínai ingatlanfejlesztő 83,5 millió dollárt utalt át csütörtökön a Citibank megfelelő számlájára. Ezzel az összeggel a 2022 márciusi lejáratú, 2,03 milliárd dolláros kötvénye után járó, 8,25 százalékos kamatot térítette a kötvényesek felé. A kifizetés eredetileg szeptember 23-án lett volna esedékes, ám a vállalatcsoport akkor elmulasztotta a kamatok folyósítását. Ezt követően kezdetét vette egy 30 napos türelmi időszak, amelynek napokon belüli leteltével az Evergrande törlesztési csődbe került volna.

A törlesztési csőd a csoport további, külpiaci adósságainak nemteljesítését idézhette volna elő, és legrosszabb esetben a helyzet odáig fajulhatott volna, hogy a kötvényesek a csoport felszámolását követelhették volna.

Az SCMP ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot felhalmozó Evergrande ezzel még korántsem hagyta mögött a nehézségeket. A csoport szeptemberben és októberben összesen öt dollárkötvénye után mulasztotta el a kamatok folyósítását , beleértve a most pótolt kifizetést. Vasárnap két kötvénye után összesen 235 millió dollárnyi kamat kifizetése válik esedékessé.

A Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító Evergrande jobban teljesített a belföldi adósságai törlesztését illetően. Ezen a héten 2,1 milliárd jüant folyósított egy 2025 októberében lejáró kötvénye után.

A befektetők nagy megkönnyebbüléssel fogadták az Evergrande kamattörlesztésének hírét. A csoport részvényeinek árfolyama a hongkongi tőzsdén a pénteki kereskedésben 7,8 százalékkal is emelkedett. Egy nappal korábban viszont 12,5 százalékkal zuhant az árfolyam arra a hírre, hogy az Evergrande ingatlanszolgáltatásokkal foglalkozó részlegének 2,6 milliárd dolláros áron tervezett eladása mégsem valósult meg.

Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018