eur:
395.52
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Várakozáson felüli lehet a bérnövekedés

Gyorsuló bérkiáramlásra lehet számítani a következő hónapokban, hamarosan visszatérhet a korábbi tíz százalék fölötti reálkereset-növekedés.

„Soha nem látott mértékben, akár 60 százalékkal is emelkedhetnek jövő év elején a nettó keresetek, ha februárban megkapják a rendőrök a hathavi bónuszt, és a családoknak járó adó-visszatérítés azzal egy időben megérkezik. Ez megdobja az éves átlagot is” – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A szakember hozzátette, jelentősen elválhat egymástól a nettó és a bruttó bérek növekedési üteme: az adó-visszatérítés és a 25 év alattiak szja-kedvezménye miatt

a nettó bérkiáramlásban hatalmas ugrás várható.

Emellett a minimálbér és a garantált bérminimum – várhatóan – 19 százalékos emelésének köszönhetően a bérdinamika is tovább erősödhet, az idei 9-9,5 százalék után 2022-ben ismét

13-14 százalék fölött növekedhetnek a bruttó keresetek.

Az elemző szerint a jövedelmi transzferek hatására idén és jövőre is 8 százalékkal emelkedhet a bruttó hazai termék.

„Tragédia lenne, ha csak 7 százalékkal növekedne idén a magyar gazdaság” – mutatott rá, hozzátéve, hogy erre csak akkor lenne esély, ha ismét lezárásokkal járna együtt a járvány negyedik hulláma.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője mások mellett pedig arról beszélt a lapnak, hogy

átmeneti volt a reálkeresetek júniusi visszaesése,

és hamarosan újra bővülni fog a fizetések reálértéke, ugyanakkor óvatosságra intett a bérstatisztikákra vonatkozóan, amelyek szerinte korlátozottan informatívak a tényleges folyamatokról.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a KSH legutóbbi, júniusi adatai szerint a bruttó átlagkereset 436 300 forint, a nettó pedig kedvezmények nélkül 290 200 forint volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×