eur:
389.62
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Disease and economy as an economic pandemic fear and coronavirus fears or virus Outbreak and Stock market selling as a sick financial health and business recession concept with 3D illustration elements.
Nyitókép: wildpixel/Getty Images

Mintegy 100 milliárd forint különbség a költségvetési hiányban tavaly és idén között

Júniusban az államháztartás központi alrendszere 392,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első hat hónapban pedig a központi alrendszer hiánya elérte az 1704,5 milliárd forintot - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1534,7 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 198,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 28,4 milliárd forintos többletet értek el az első fél évben.

Az előző év első hat hónapjában a központi alrendszer hiánya 1837,0 milliárd forintot tett ki - idézték fel.

A költségvetés idei helyzetére jelentős hatással volt az, hogy az adómentességek és bértámogatások május végéig jártak a nehéz helyzetbe került ágazatok szereplőinek, továbbá a kormány június elején újabb adóügyi könnyítésekről döntött - mutatott rá a PM.

  • Június 1-jétől a magasabb éves inflációs előrejelzés miatt visszamenőleges hatállyal sor került a nyugdíjak kiegészítő emelésére is január elejéig.
  • A kiegészítő emelés az év elején kifizetett 13. havi ellátásra is kiterjedt.
  • Az intézkedésre a kormány 26 milliárd forint körüli összeget fordított.

A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetés továbbra is biztosítja a szükséges forrásokat a gazdaság újraindításához, így a munkahelyteremtéshez, a beruházások ösztönzéséhez és az adócsökkentésekhez. A kormány célja, hogy a támogató költségvetési politikán keresztül segítse a legalább 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérését.

Az elmúlt időszak intézkedései - például a bértámogatások, az adókönnyítések és a nyugdíjak kiegészítő emelése - jelentős forrásokat hagytak a gazdaságban - húzták alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×