eur:
389.42
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels

Ha eddig még nem drágult eléggé az építkezés, akkor most mindenki foghatja a fejét

Az alapanyagárak jelentős, 25-30 százalékos emelkedése miatt a kormánytól kér segítséget a hazai építőipar.

Az építőipari nyersanyagok és építőanyagipari termékek – így például az acél, a bitumen és a cement – ára jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ezért a kormányhoz fordult segítségért – mondta az InfoRádiónak Koji László, az ÉVOSZ elnöke, aki hozzátette, hogy egész Európában a magyarhoz hasonló áremelkedési tendencia indult el az elmúlt hónapokban.

"A járványhelyzet eredményeképpen nagyon sok olyan alapanyag, amelyből építőipari termékeket kell gyártani, megdrágult. Különösen a vasérc ára emelkedett, de a kőolajipari termékeknél is jelentős a drágulás. Érdekes módon

az áremelkedés előbb érte utol a nyugati országok építőipari piacait, ahol 20-100 százalék közti áremelkedést lehet tapasztalni.

Itt Magyarországon az első negyedévben 25-30 százalékos áremelkedéssel találkoztunk."

Koji László kifejtette: álláspontjuk szerint problémát részben a pandémia, illetve ennek következtében az ellátási láncok akadozása okozta-okozza, kevés ugyanakkor az olyan, mint Magyarország, hazánk ugyanis csaknem 50 százalékos mértékben szorul rá a külföldi építőipari alapanyag importjára.

"Mi mindenképpen szükségesnek tartanánk a kormányzat részéről, ha segítenének alternatív beszerzési lehetőségeket, logisztikai útvonalakat felkutatni. Másrészt ilyen helyzetben a tisztességtelen piaci magatartás is előfordulhat az építőipari anyagok kereskedelmében, és valószínűleg a versenyhivatalnak is éberebbnek kell lenni."

Az ÉVOSZ elnöke azt is megjegyezte, hogy Kínának is szerepe van a negatív folyamatokban: az ázsiai ország adja ugyanis a világ acéltermelésének több mint az 50 százalékát, az elmúlt időszakban ugyanakkor visszatartott acélipari termékeket a világpiactól. Az építőipari szövetségek uniós főszövetségének az elnöke a a brüsszeli biztosokhoz fordult, hiszen nem csupán magyar problémáról van szó, hanem összeurópairól.

Az ÉVOSZ a negatív hatások csökkentésére egy új tagozatot is létrehozott, a hazai építőanyagtagozatát, hogy csökkentse Magyarország importfüggőségét, és javítsa az ország építőipari alapanyag-önellátását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×