eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Eltávolítják a festéket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületéről 2018. január 17-én. Az ÁSZ székházát a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le. Az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Számvevőszék: a költségvetés megalapozott, de a járvány vethet kiszámíthatatlan hullámokat

A jövő évi büdzsét ellenőrizte az Állami Számvevőszék.

Megalapozott a 2022-es központi költségvetési törvényjavaslat, a tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetők, a kiadási előirányzatok pedig elegendők a közfeladatok ellátására – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Kiemelték: az ÁSZ véleményét Domokos László ÁSZ-elnök Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének adta át az Országházban.

A véleményében az ÁSZ rámutat: az államadósság-mutató 0,6 százalékpontos csökkenése az idei év végéhez viszonyítva megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak és a gazdasági stabilitásról szóló törvényben foglalt előírásoknak.

A 2022-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslat meghatározó bevételi előirányzatainak 98,3 százaléka megalapozott, 1,7 százaléka részben megalapozott, a meghatározó bevételi előirányzatok 0,4 százalékának teljesülése pedig kockázatos – ismertette az ÁSZ.

A számvevőszék legfőbb kockázatként a társasági adóbevétel alulteljesülését azonosította

– jegyezték meg.

A meghatározó kiadási előirányzatok 98,9 százaléka megalapozott, 1,1 százaléka részben meglapozott; a közfeladat ellátása tekintetében kockázatot nem hordoznak – mutattak rá.

  • A törvényjavaslat 2022-re
  • 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel,
  • 3,0 százalékos inflációval,
  • 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, valamint
  • a GDP 0,4 százalékát meghaladó biztonsági tartalékkal számol

– idézte fel a számvevőszék.

Az ÁSZ véleményében felhívja a figyelmet, hogy a 2022-es központi költségvetés tervezésével összefüggésben makrogazdasági bizonytalanságok érzékelhetők. Számolni kell azzal, hogy a koronavírus-járvány esetleges további hullámai hatással lesznek Magyarország jövő évi költségvetésének végrehajthatóságára – fűzték hozzá.

A járvány időszakában különösen fontos, hogy a gazdaság, illetve a költségvetés reziliens legyen, azaz, hogy a makrogazdasági feltételek alakulásához rugalmasan alkalmazkodjon – hívta fel a figyelmet az ÁSZ utalva arra, hogy erős kormányzási képességre a folyamatos bizonytalanságok miatt most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×