INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

gyula

airbus

légiipar

lepsényi istván

maróth gáspár

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi fegyvergyárában 2020. október 13-án. A német Dynamit Nobel Defence hadiipari céggel kötött megállapodás értelmében újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdődhet meg a kiskunfélegyházi fegyverüzemben.

Elit klubba kapott meghívást Magyarország

Infostart / MTI

Ez is a gyulai Airbus-gyár hozadéka. A cég 21 helikoptert már átadott Magyarországnak, és két év múlva újabbak érkeznek.

Azzal, hogy Gyulán épül az Airbus Helicopters Hungary alkatrészgyártó üzeme, Magyarország felkerül Európa légiipari térképére - mondta Lepsényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa a helyszínen.

A december óta épülő üzem tartószerkezete elkészült, a csarnok vasbeton szerkezete elérte legmagasabb pontját, ez alkalomból tartottak úgynevezett bokrétaünnepséget a helyszínen.

Lepsényi István úgy fogalmazott, a beruházással megtették az első lépéseket a magyar légiipar alapjainak lerakásához. Helyzetbe hozzák a magyar vállalatokat és beszállítókat, fejlesztik a megye szakképzését, az egyetemi oktatást és kutatás-fejlesztést, újabb beruházásokat vonzanak a térségbe, ami erősíti a régió és Magyarország gazdasági fejlődését is.

Gyula, 2021. május 6.
Az Airbus Helicopters Hungary épülő alkatrészgyártó üzeme a bokrétaünnepség napján Gyulán 2021. május 6-án. A több mint 13 ezer négyzetméter alapterületű, 25 milliárd forint értékű gyárban a tervek szerint jövő tavasszal indul a gyártás, több mint kétezerféle precíziós alkatrészt gyártanak majd, a közeljövőben több mint 200 magasan képzett szakembernek adva munkát.
MTI/Lehoczky Péter
Az Airbus Helicopters Hungary épülő alkatrészgyártó üzeme a bokrétaünnepség napján Gyulán 2021. május 6-án. A több mint 13 ezer négyzetméter alapterületű, 25 milliárd forint értékű gyárban a tervek szerint jövő tavasszal indul a gyártás, több mint kétezerféle precíziós alkatrészt gyártanak majd, a közeljövőben több mint 200 magasan képzett szakembernek adva munkát. MTI/Lehoczky Péter

A miniszteri biztos közölte, azzal, hogy a tavaly júliusban létrejött Airbus Helicopters Hungary Kft. vegyesvállalatban a magyar állam nemcsak támogató, hanem 30 százalék erejéig tulajdonosi szerepet is vállalt, elősegítette egy új, csúcstechnológiai iparág elindulását, Békés megye ipari növekedésének és az ország innovációs képességének növekedését.

A kormány szándéka tevékenyen hozzájárulni a térség fejlődéséhez, így az úthálózat és a békéscsabai reptér fejlesztéséhez, továbbá a konténerterminál kialakításához - emelte ki. Emlékeztetett, Magyarország régóta kötődik a helikopterekhez, az első katonai célú helikoptert az első világháború alatt építették, amely 50 métert tudott repülni; azt 1928-ban Asbóth Oszkár fejlesztette tovább.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szavai szerint a zöldmezős beruházással

Magyarország a repülőgépipar vezető országai közé kerül.

Bejelentette: szerdán Budapesten tárgyaltak az Airbus vezetésével, a tárgyalás eredményeként Magyarország "meghívást kapott az európai országok elit klubjába, amelynek nem kisebb a célja, minthogy 2040-re új európai katonai helikoptercsaládot fejlesszenek ki". Magyarország rövid időn belül hivatalosan is pozitív választ fog adni a meghívásra - húzta alá.

A kormánybiztos emlékeztetett, 2018 óta 220 milliárd forint értékben határoztak védelmi ipari beruházásokról Magyarországon.

Gyula, 2021. május 6.
Bruno Even, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója beszédet mond az Airbus Helicopters Hungary épülő alkatrészgyártó üzeme bokrétaünnepségén Gyulán 2021. május 6-án. A több mint 13 ezer négyzetméter alapterületű, 25 milliárd forint értékű gyárban a tervek szerint jövő tavasszal indul a gyártás, több mint kétezerféle precíziós alkatrészt gyártanak majd, a közeljövőben több mint 200 magasan képzett szakembernek adva munkát. Balról jobbra: Kiss László, az épület építtetője, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. vezérigazgatója, Martin Werner, az Airbus vezérigazgató-helyettese, Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára, Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere, Lepsényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa és Kiss István, a generálkivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója.
MTI/Lehoczky Péter
Bruno Even, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója, továbbá (balról jobbra) Kiss László, az épület építtetője, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. vezérigazgatója, Martin Werner, az Airbus vezérigazgató-helyettese, Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára, Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere, Lepsényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa és Kiss István, a generálkivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója. MTI/Lehoczky Péter

Bruno Even, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója méltatta a cég, a magyar kormány és a helyi önkormányzat között létrejött partneri viszonyt, és azt, hogy a csapadékos tél ellenére ilyen jól haladt a decemberben kezdődött gyárépítés. Elmondta, sokszor kérdezik tőle, miért döntöttek egy teljesen új üzem építése mellett, amire azt szokta mondani: ez nagyfokú autonómiát biztosít számukra; Békés megyében pedig stabil, magasan képzett munkaerőt találtak.

Az eddigi együttműködés meggyőzte őt arról, hogy Magyarország elszántan törekszik arra, hogy az európai repülőgépipar része legyen; a beruházással Magyarország az Airbus-család tagjává vált - fogalmazott.

Bruno Even elmondta,

az új gyárba már felvettek húsz mérnököt, akiket jelenleg Német- és Franciaországban képeznek ki; ezt a számot az év végéig megduplázzák.

Hozzátette: az Airbus 21 helikoptert már átadott Magyarországnak, egy részüket a tájékoztató előtt működés közben is láthatták a jelenlévők; 2023-ban pedig újabb gépek érkeznek az országba a legmodernebb szériából.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere szavai szerint a város a beruházással felkerül a világgazdaság térképére, a gyár a város megtartó erejét és vonzerejét is növeli majd. Reményét fejezte ki, hogy az épülő gyár mellett a jövőben további üzemek is létesülnek az iparterületen.

Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kiemelte, az utóbbi tíz évben a vidéki ipari beruházások száma jelentősen megnőtt; a mostani Gyula turisztikai vonzereje mellett az ipari tevékenységnek is lendületet adhat.

A több mint 13 ezer négyzetméter alapterületű, 25 milliárd forint értékű gyárban a tervek szerint jövő tavasszal indul a gyártás, a közeljövőben több mint 200 magasan képzett szakembernek adva munkát. Több mint kétezerféle precíziós alkatrészt gyártanak majd, elsősorban precíziós megmunkálást igénylő fém alkatrészeket állítanak elő a cég portfólióját alkotó helikoptertípusok dinamikus rendszerei számára.

Az épület építtetője a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt., a generálkivitelező a Market Építő Zrt. A legnagyobb hazai repülőgépipari vállalkozás leendő otthonának építkezésén naponta 70-100 fő dolgozik.

A gyár szomszédságában a magyar állam létrehozza az STU Repüléstechnológiai Felületkezelő Kft. üzemét, mely kulcsszerepet játszik majd az alkatrészek előállításának technológiai folyamatában. A szükséges szakemberutánpótlás biztosítása érdekében sor kerül a térségi szakképzés szükséges fejlesztésére, melynek célja

a Magyar Repülőgépipari Akadémia létrehozása.

Gyulán utoljára több mint negyven éve, 1979-ben épült üzem, az azóta megszűnt Relégyár. Az önkormányzat a területen több előkészítő munkát, a tulajdoni viszonyok rendezését végezte el saját költségén, a leendő gyár területe fölött korábban húzódó légkábelt váltották ki földkábellel nettó 37,2 millió forint értékben. Emellett felkutatták azokat a megyei szakmunkásokat is, akik egy rövid átképzés után a gyárban tudnak majd dolgozni.

Nyitókép: MTI/Bús Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018