eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Business and Finance Summit 2019 konferencián a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelben 2019. szeptember 12-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

ITM: bizakodnak a gazdasági élet szereplő

György László államtitkár szerint egyre kevesebben kérnek munkahelyvédelmi bértámogatást és a közfoglalkoztatottak számának növekedése is megállt.

Bíznak a fellendülésben a gazdasági élet szereplői, a munkahelyvédelmi intézkedéseket a kihívással arányosnak tartják, és egyre kevesebben szorulnak állami segítségre - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László a szakmai kamarákkal és a vállalkozói érdekképviseletekkel tartott egyeztetést követően közölte, hogy a 2010 óta felépített egyensúlyt a koronavírus-járvány okozta válság nem sodorta veszélybe, az intézkedések pedig újabb járványhullám esetén is fenntarthatók.

A gazdaságvédelem azokat segíti a leghatékonyabban, akik a leginkább megérezték a válságot, így elsősorban a feldolgozóipart, a kereskedelmet, az idegenforgalmat és a vendéglátást - tette hozzá.

Az államtitkár közlése szerint bizakodó hangulatról számolnak be a külföldi szervezetek is, ami a Magyarország számára fontos külpiacok mielőbbi helyreállását vetíti előre.

György László a rendezvényen ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek eddigi eredményeit is. Összesítése szerint több mint 1 millió munkavállalót támogat a kormány, köztük csaknem 170 ezer álláskeresőt, és majdnem félmillió munkahely megtartását.

  • Több mint 150 ezren éltek a kisadózók adójának elengedésével,
  • 210 ezer munkavállaló után nem kell járulékokat fizetni átmenetileg, és
  • majdnem 62 ezren vesznek részt az Újratervezés program informatikai alapképzéseiben.

A munkahelyteremtő támogatások több mint 18 ezer embert segítettek vissza a munkaerőpiacra. Egyre aktívabbak az egyévi vállalkozók is, hiszen májusban több mint 10 ezren, és ebben a hónapban is több ezren kezdték újra a tevékenységüket azok közül, akik a válság miatt a nemrég a felfüggesztés miatt döntöttek.

Az államtitkár várakozása szerint a vállalkozásokat segítő magyar, hightech és zöld kiírás 100 milliárd forintra emelt keretösszege várhatóan fedezni fogja a szabályos kérelmek igényeit, vagyis forráshiány miatt senkit nem utasítanak el. A pénteken zárult pályázat csaknem 5,5 ezer jelentkezője megközelítőleg 170 milliárd forint beruházást vállalt.

Nem ez az egyetlen pályázat ugyanakkor, amely igazolja, hogy a kormány elkötelezett a zöld gazdaság fejlesztése mellett

- hangsúlyozta György László a Zöld nemzeti bajnokok programra utalva. Ennek a támogatásait már a múlt héten bővítették, így a vissza nem térítendő támogatás felső határa cégenként 100 millió forintról 400 millió forintra, a pályázati keretösszeget is 3,85 milliárd forintról 7,3 milliárd forintra nőtt.

Az államtitkár kedvező visszajelzésként értékelte, hogy

egyre kevesebben kérnek munkahelyvédelmi bértámogatást.

A lehetőséggel 11,7 ezer vállalkozásnál 174,6 ezer munkavállaló élt eddig, de az elmúlt egy hétben már alig 10 ezerrel nőtt a támogatottak száma. A kérelmek mindössze néhány százalékát kell elutasítani, például olyan munkahelyeken, ahol a válság nem okozta a forgalom csökkenését. A támogatott munkaadók 95 százaléka mikro- és kisvállalkozás, akik örömmel fogadják, hogy a pályázati ügyintézés egyszerű és gyors - tette hozzá.

A kutatási-fejlesztési bértámogatást György László európai szinten is egyedülállónak nevezte, hangsúlyozva, hogy a program nem csupán az innovációban dolgozók itthon maradását, de új álláslehetőségek megteremtését is segíti. Az érintettek tudása tehát - mint fogalmazott - az erős nemzetközi versenyben is Magyarországon hasznosul. Mostanáig 866 vállalat nyújtott be kérelmet több mint 16 kutató és fejlesztő alkalmazott bértámogatására. A kedvező elbírálás aránya 85 százalék. Budapest és Pest megye mellett különösen sokan pályáztak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Veszprém megyéből - derült ki az összesítésből.

A közfoglalkoztatottak számának emelkedése megállt,

három hete 88 ezer embernek biztosít megélhetést, de akár 200 ezret is képes befogadni. A növekedés ugyanakkor a korábbi hónapokban is jelentéktelen, mindössze néhány ezres volt.

A gazdaságvédelemhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramokra mostanáig 212,6 milliárd forint igény érkezett, ebből 53,2 milliárd forint a leszerződött hitelállomány összege. A kereskedelmi bankok június végéig több mint 300 milliárd forint hitelügylet megkötésére számítanak - közölte az ITM államtitkára.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×