eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Beszűkül a kata tere - így számol és érvel a kormány

Új törvény szűkíti a vállalkozások kisadózói lehetőségeit, a kormány a nagyvállalkozások ügyeskedéseit akarta kiszűrni, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nem osztja azokat az aggályokat, hogy tízezrek nettó bére fog csökkenni.

A kormány által észlelt visszaélések miatt 2021. január 1-jével szigorítják a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), az ezzel kapcsolatos törvénymódosító javaslat pedig még a parlamenti nyári szünet előtt a Ház asztalára kerül.

A javaslat lényege, hogy a hárommillió forint feletti számlák esetén, ha ugyanaz a számlák kibocsátója, 40 százalékos különadót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre a havi katán túl. Az év végéig még 12 milló forintig lehet "simán" katázni, de a kormány - mint erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón beszélt - a kamarák észrevételei alapján úgy gondolta, számos olyan, nagyobb vállalkozás is élt ezzel az egyszerűsített adólehetőséggel, amelyet a kormányzati szándék szerint nem célzott volna ez az adózási lehetőség, ezek ugyanis vállalkozásba kényszerítették dolgozóik jó részét, adóoptimalizálási céllal.

"A kisvállalkozásoknak adott adókedvezményekkel

a nagyvállalkozók élnek vissza,

ezért úgy gondoltuk, hogy eredeti rendeltetésének megfelelően érdemes alkalmazni a katát. A statisztikák rendelkezésünkre állnak, több száz, vagy akár ezer főt is foglalkoztató cégek is katát vettek igénybe, ami nyilván azzal járt, hogy a munkavállalók munkajogi védelme megszűnt; látjuk mivel jár ez egy válságban. A kisvállalkozók kedvezményét tehát a jövőben is a kisvállalkozások vehetik igénybe" - érvelt Gulyás Gergely.

Kérdésre válaszolva elmondta,

a kata havi fix tétele nem változik, marad 50 ezer forint,

a sajtóban megjelent korábbi hírekkel ellentétben nem emelkedik 6 millió forint feletti forgalom esetén 65 ezer forintra.

A katával kapcsolatos számításokat egyébként megelőzte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése az adónemről, ez alapján jutott arra a kabinet, hogy ha valamin változtatni kell, az a visszaélések kiszűrése; egy fodrásznál teljesen egyértelmű, hogy meg kell illetnie ennek az adókedvezménynek, egy nagy biztosítótársaság esetén ugyanez már nem olyan biztos - hozott két példát a tájékoztatón Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szigorítás hatására több tízezer embernek csökkenni fog a havi nettó jövedelme a piactisztítás oltárán, azt mondta, "ez vagy így lesz, vagy nem", a kormány azzal számol, hogy

"a munkavállalók iránti kereslet meg fog nőni", bár ez némileg függ attól, hogy lesz-e és milyen lesz a második járványhullám.

Hatósági ellenőrzést - amennyiben azt a NAV-nak kell lefolytatnia - a Pénzügyminisztérium tud elrendelni.

Az új jogszabályt a 2021-es költségvetést megalapozó javaslatként terjesztik be; ismert, a költségvetésről jövő pénteken szavaz az Országgyűlés.

A Népszava csütörtökön írt arról, hogy a költségvetési bizottság ülése elé kerülő javaslat szerint jövőre a tervezett 197 milliárd forinttal szemben 237 milliárd forintot szedne be a kormány a katából.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×