eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Komoly visszaesés után beindulhat egy szektor

Május 6-tól újraindulhat a közlekedési vizsgaszervezés, vidéken a járványvédelmi intézkedések megtartása mellett a gyakorlati oktatás is.

Komoly, többmilliós veszteségeket kénytelen elkönyvelni az autósiskolák - különösen azok, amelyek még az elméleti képzések online megszervezését sem tudták megoldani -, mivel az oktatás márciusi leállítása óta gyakorlatilag nincs bevételük. Költségeik annál inkább, mivel a tantermek, tanpályák bérleti díjait továbbra is fizetniük kellett - írta körképében a Világgazdaság. Az oktatók egy része ráadásul vállalkozóként dolgozott, ám az adókönnyítésekből eddig kimaradtak. Ezért sokan az áru- és teherfuvarozásban próbáltak szerencsét.

Március 18. óta senki sem szerezhetett jogosítványt, noha sokan már elvégezték online az elméleti képzést.

Sokan azonban a beiratkozást is halasztották: a lapnak a budapesti Gyorsjogsi Autósiskola vezetője, Hartman Sándor arról beszélt, hogy nagyjából a harmadára esett vissza a jelentkezők száma a veszélyhelyzet bejelentése óta: korábban átlagosan háromszáz tanuló iratkozott be az iskolába havonta, áprilisban azonban csak száz.

Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta: arra kérték a kormányt, hogy a gazdasági mentőcsomag taxisokra vonatkozó jogosultságait terjesszék ki az autósiskolák oktatóira is, közülük ugyanis sokan vállalkozók. Erre azonban eddig nem került sor. Az elnök szerint – főként vidéken – lassan kezd újra elindulni az élet, és a szigorú egészségügyi útmutatások mellett folytatódik a gyakorlati oktatás. Az is nehezítette az újraindulást, hogy nem lehetett tudni az első vizsgaidőpontokat, a tanulók és az oktatók nem tudták, mikorra kell felkészülniük.

Az egész piac az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépésére várt, amely kedden bejelentette: május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák, és az első vizsgákat már jövő hétre megszervezhetik az intézmények.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×