INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

koronavírus

gazdasági kár

összeomlás

turizmus

válság

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.

Parragh László: nem lesz olyan iparág, amelyet ne érne el a vírus

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Társadalmi kármegosztásra van szükség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Parragh László az InfoRádiónak azt mondta, hogy a gazdasági élet valamennyi szereplőjének osztoznia kell a járvány miatt várható válság okozta terheken. Álláspontja szerint itt lenne az ideje annak, hogy az élelmiszerboltokon kívül bezárjon minden üzlet

Parragh László szerint azt mindenki látja, hogy a fő baj a személyes érintkezés, a kézfogás, az egy légtérben tartózkodás - ezt kell valahogy túlélni.

"A félmegoldás ez a 3-ig nyitva vagyunk, de ebben minden étterem és vendéglátóhely tönkremegy, reménytelen helyzetbe kerül. Ezért szerintünk ezt tovább kell vinni, nem lesz más lehetőségünk" - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az InfoRádióban.

A taxisok kata-fizetési moratóriumának esetleges más iparágakra való kiterjesztésének szükségességével kapcsolatban elmondta, hogy meglátásuk szerint

a turizmushoz kapcsolódó iparágak mindegyike nagyjából csődben van: a szállítmányozás, szálláskiadás, vendéglátás, és "szélsőségesen még az örömlányok is".

"Ebben a helyzetben szerintem nem tehetünk mást, mint azt, hogy felmentést adunk ennek az iparágnak, abban reménykedve, hogy mielőbb helyreáll majd, és újra működőképes lesz" - mondta Parragh László. Szerinte nem lesz olyan iparág, amelyet ne érne el a vírus hatása, a kérdés csak az, hogy mikor éri el a válság. Az azzal kapcsolatos felvetésre, hogy ha valaki önként bejelenti a hatóságnak, hogy nem tudja fizetni a katát, vagy az egyéb adókat, az elnök azt mondta:

"Szerintem itt egy társadalmi kármegosztás kell.

Senki ne higgye azt, hogy ezt a költségvetés elbírja, senki ne higgye azt, hogy a munkaadó kibírja, miként azt se, hogy a munkavállaló.

Szerintem itt egy aszimmetrikus tehervállalás kell, hogy jöjjön, ahol mindenkinek ki kell vennie a részét - jelentette ki Parragh László.

Szerinte jobb, ha belátjuk ezt, mintsem, hogy kikényszeríti az élet. Elmondása szerint a kármegosztásban az államnak, az önkormányzatoknak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt részt kell majd vállalniuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Társadalmi kármegosztás kell Parragh László szerint
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018