eur:
393.38
usd:
368.16
bux:
65885.93
2024. április 24. szerda György
Fintech megoldások: árfolyam iPaden
Nyitókép: Burak K/Pexels

Mégis van az az árfolyamszint, ami már az MNB-nek is fáj

Addig hagyta gyengülő pályán a forintot a saját bevallása szerint csak az inflációs céljára figyelő jegybank, amíg az elszabadult infláció és forintspekuláció már 340 forint fölé lökte az euróárfolyamot. Ami csak Nagy Márton alelnök verbális intervenciójára esett vissza e szint alá. Öt-nyolc negyedéves távon várják, hogy visszatér és stabilizálódik a toleranciasávban az infláció. A hírre erős kilengésekkel reagált a forint.

A decemberi 4,7 százalékos inflációs adat nemcsak az elemzőket, de a Magyar Nemzeti Bankot is meglepte, mivel utóbbi is csak 4,6 százalékos szintet várt. Alapvetően az üzemanyag és az élelmiszerek árának jelentős emelkedése miatt nőtt meg ennyire a pénzromlás üteme.

Ugyan a jegybank alapvetően csak az adószűrt maginflációra figyel, mégis, Nagy Márton, az MNB alelnöke egy csütörtöki háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy

a jegybank mindent meg fog tenni az infláció megfékezése érdekében

- írta a Portfolio. Ugyanakkor talányosan úgy fogalmazott, hogy ha kell,

a monetáris politikai eszköztár minden eszközét felhasználják ennek érdekében, de ha nem szükséges, nem lépnek.

Februárra a jegybank 4,2 százalékot vár, márciusra 3,7 százalékra számít,

vagyis arra, hogy az infláció visszatér a toleranciasávba. Ezt Madár István, a Portfolio vezető elemzője úgy értékelte az InfoRádiónak,hogy óvatosan optimista jövőképet fogalmazott meg a jegybank alelnöke, és ezzel egyfajta nyugalmat sugallt. Ugyanakkor

azt is beismerte, hogy az inflációs cél elérésének kockázata nagyobb lett, mint korábban volt, és a gyengülő forint az kétségtelenül gyorsító hatással van az inflációra.

Nagy Márton megemlítette azt is, hogy már eddig is felléptek a forint elleni spekulációval szemben, a devizaswap tendereken az ajánlatok elutasításával szűkítve a likviditást, és drágítva az ilyen tranzakciókat. A negyedévente esedékes kamatdöntések között alapvetően ezzel az eszközzel próbálják majd befolyásolni az inflációs és az árfolyam szintet.

De az alelnök szerint alapvetően

a beérkező adatok inflációs hatására fókuszálnak majd, különös tekintettel a koronavírus, az olajárak és a forint árfolyam hatására.

Ezzel Madár István szerint azt közölte az MNB, hogy legközelebb márciusban lesz itt az ideje, hogy áttekintse a monetáris politika irányultságát. Szerinte érezhetően húzni szeretné az időt a nagy döntések előtt, és márciusig néhány megnyugtató üzenettel féken tartani forint árfolyamát, és aztán márciusban - remélhetőleg kicsit nyugodtabb körülmények között és hitelesen - tud dönteni majd arról, hogy merre kell tovább folytatni a monetáris politikát. Azzal kapcsolatban azonban a jegybank nem adott különösebb iránymutatást, hogy hogyan tervezi elérni, hogy elérje a 3 százalékos inflációs célját - például hogy szóba jöhet-e a kamatemelés előrehozása - mondta Madár István. Szerinte márciusig még egyébként is sok információ érkezik be a magyar gazdaság állapotáról, ami alapjaiban befolyásolhatja az infláció szintjét: ilyen a koronavírus helyzete, az árfolyam és a hazai bérszintek alakulása.

És megindult az árfolyam

Nagy Márton szavait követően a forint gyors és erőteljes erősödésnek indult, még 338 alá is benézett, majd a délelőtt folyamán 339 környékén stabilizálódott. Délre azonban ismét erősödni kezdett az euróval szemben, és elérte a 337,8-as szintet.

A csütörtöki kormányinfón kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a kormány aktuális álláspontját. A miniszter szerint mivel az árfolyamkockázat kevéssé érinti az állampolgárokat, mint devizahitelezés csúcspontján, ráadásul az államadósságban is csökkent a devizahányad, ezért kevésbé központi kérdés az árfolyam. Egyébként pedig

árfolyamkérdésekben továbbra is a jegybank az illetékes

- tette hozzá Gyulyás Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×