eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Zürich, 2016. június 24.Valutaárfolyamok a Zürichi Értéktőzsde egyik kijelzőjén 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg. (MTI/EPA/Ennio Leanza)
Nyitókép: Ennio Leanza

Az elemzőket is meglepte a januári árrobbanás

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A januári adat azért is különleges, mert ebben a hónapban hozzák meg a kereskedők az árazási döntéseket, és úgy látszik, hogy most igen komoly áremelésekről döntöttek - írja a Portfolio.

Az egyszeri és szezonális hatásokkal érintett termékektől megszűrt úgynevezett maginfláció 4,0 százalékra emelkedett januárban, a tavaly decemberi 3,9 százalék után. Quittner Péter, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a szeszes italok, a dohányáruk, az üzemanyagok, valamint az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben.

A dohányáruk ára átlagosan 11,3 százalékkal emelkedett, a jövedéki adóemelés hatására - tette hozzá. Az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt a decemberi 5,9 százalékos drágulás után. A járműüzemanyagok 13,5 százalékkal kerültek többe, a decemberi 7,7 százalékos emelkedést követően.
A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,3 százalékkal nőtt.

A Portfolio gazdasági hírportál által megkérdezett közgazdászok 4,4%-os inflációra számítottak. Ilyen magas, 4,7%-os inflációra egyetlen közgazdász sem számított. Az adat meglepetést lehet az MNB számára is, hiszen jelentősen kilépett a jegybank toleranciasávjából (a 3%-os inflációs cél körüli 1%-pontos sávból) is.

A Portfolio elemzése szerint a friss inflációs adat azt mutatja, hogy a belső árnyomás kifejezetten magas Magyarországon. A gyors béremelkedés, az erős belső kereslet és a forint árfolyamának mélyrepülése nagymértékben begyűrűzött az árakba, januárban hozzák meg a kereskedők az árazási döntéseket, és úgy látszik, hogy most igen komoly áremelésekről döntöttek.

Ebben a portl szerint kulcsszerepe volt annak, hogy a forint tartósan és folyamatosan gyengült, a kereskedők pedig az új üzleti tervekben már azzal számolnak, hogy a forint nem is fog visszaerősödni, az árfolyam hatását beépítették az árakba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×