eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Fintech megoldások: árfolyam iPaden
Nyitókép: Burak K/Pexels

Évek óta nem látott hozamok a jegybanki szigorítás után

Az elmúlt hetek csendesebb, majd látványosabb jegybanki szigorítását követően van olyan állampapír, ami 3,5 éve nem látott hozamot ígér a befektetőknek.

Meredeken emelkedtek a magyar állampapírok hozamai az utóbbi hetekben, miután az MNB a bankközi kamatokon keresztül burkolt szigorítást hajtott végre - írta a Portfolio.hu. A Magyar Nemzeti Bank előbb a likviditás szűkítésen keresztül enyhébben, majd lényegében szóban interveniálva drágította a bankközi forintpiacot, az alapkamat emelést elkerülendő így próbálva kivédeni a tartós forintgyengülési spirált, ami a carry trade ügyletek miatt alakult ki. Bár árfolyamcélja deklaráltan nincs a jegybanknak, a tartós forintgyengülés inflációs hatásai miatt lépnie kellett az MNB-nek. A portál szerint Nagy Márton alelnök egyértelművé tette: szándékos és tudatos döntés a forint elleni spekuláció drágítása, amit szükség esetén folytathatnak majd.

Ennek persze a bankközi kamatemelkedés révén azonnali hatása volt több területen is: a kamatperiódus végéhez közeledő változó kamatozású forinthitelek tulajai kezdhettek aggódni a következő időszak törlesztőrészleteinek megugrása miatt, másrészt az állampapír piacon is hozamemelkedéssel járt, különösen a rövid lejáratú papíroknál.

Több mint 30 bázispontot ugrott a 3 hónapos referenciahozam február eleje óta, a 12 hónapos diszkont kincstárjegyeknél pedig közel 40 bázispontos volt az emelkedés.

A három hónapos referenciahozam három és fél éve nem volt olyan magas, mint jelenleg.

Ez azt jelenti, hogy a befektetők elkezdtek készülni a szigorúbb jegybanki politikára, ezzel párhuzamosan az utóbbi hetekben felerősödtek a kamatemelésre vonatkozó várakozások is. Sőt, a piac már márciusra 25 bázispontos kamatemelést árazott, bár a szakértők többsége nem tart valószínűnek egy esetleges emelést a jövő keddig első Monetáris Tanácsi ülésen.

A leggyakrabban referenciának tekintett tízéves kötvény hozama február eleje óta szintén nagyjából 30 bázisponttal emelkedett, de ez nem volt annyira látványos. A , a tízéves kötvénynél ez „csak” tavaly július óta nem látott szintet jelent a másodpiaci hozamoknál. A három- és ötéves kötvényeknél a 40-50 bázispontos hozamugrás szintén a tavaly nyári szintekre lökte vissza a jegyzéseket.

Kulcsfontosságú jegybanki döntést a március 24-i MT üléstől vár a piac, amikorra több fontos gazdasági adat is ismertté válik. Kérdés lesz, változtatnak-e az inflációs pályán azt követően, hogy januárban a vártnál magasabbra, 4,7 százalékra ugrott a drágulás üteme, illetve milyen hatással számolnak a tartósan gyenge forintárfolyam miatt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×