eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Házi pálinkafőző berendezések a kínálatban. A romániai Feketetón (Negreni) minden év októberének közepén megrendezik a nagyvásárt, ami ma már egy hétig tart. Közép-Európa egyik legnagyobb, közel 10 hektáron megtartott kirakodóvásárán naponta ezrek keresik fel az árusokat, akik régiséget, kézműves terméket, használt ruhát, háztartási cikkeket kínálnak. Az éves nagyvásárára külföldről is érkeznek érdeklődők.
Nyitókép: MTI/Oláh Tibor

Most a szlovének adómentesítenék a pálinkafőzést

Ismét fellendült az otthoni pálinkafőzés, Tállai András szerint pedig az unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az adómentes házi párlatkészítés. Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádiónak azt mondta: ehhez a jövedéki adóról szóló uniós irányelvet kellene megváltoztatni, ám ez feltehetően nem kapná meg a szükséges egyhangú támogatást. 

Tavaly jelentősen, 30 százalékkal nőtt a háznál előállított pálinka mennyisége Magyarországon, elérve a 151 ezer litert. 2016 óta csak az készíthet otthon házi párlatot, aki az ehhez szükséges készüléket bejelenti az önkormányzatnál és literenként 700 forintért előzőleg párlatadójegyet vásárol.

2010 után a kormány ugyan adómentessé tette a házi pálinkafőzést, az Európai Unió azonban emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen - emlékeztetett Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője. "A magyar szabályozás tulajdonképpen teljes adómentességet biztosított 50 liter házi főzésű pálinkára, miközben az uniós szabályok értelmében 50 százalékot lehetett volna adni 50 liter után" - idézte fel a főszerkesztő a vita kiindulópontját az InfoRádióban.

Miután az akkori magyar jogszabály ezt nem tartotta be, az ügy az Európai Bíróságig jutott, és végül a bíróság úgy rendelkezett, hogy meg kell változtatni a magyar szabályozást.

Az unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet, hogy bizonyos mennyiségű házi pálinkát adómentesen lehessen előállítani - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a napokban a Magyar Nemzetnek. Hozzátette, az ilyen kezdeményezéseket a magyar kormány mindig támogatja, szerinte ugyanis a hagyományainkhoz ragaszkodni kell.

Gyévai Zoltán elmondta, hogy a szlovénok valóban felvetették az adómentes párlatfőzést, ám ehhez a jövedéki adóról szóló uniós irányelvet kellene megváltoztatni. "Mindig bizonyos minimáladókat határoznak meg, egy minimális szintet, amit mindenkinek be kell tartani. Ahhoz, hogy ez európai uniós rangra emelkedjen, ahhoz az Európai Bizottságnak kell tennie egy javaslatot. Az ilyen javaslatok készítésekor azonban a bizottság nem veheti figyelembe csak egyes országok érdekeit.

Adókérdésekben a tagállamok mindig egyhangúlag döntenek"

- tette hozzá a főszerkesztő. Szerinte más országok is támogathatják a kezdeményezést Szlovénia és Magyarország mellett, ám kétséges, hogy mind a 27 tagállam melléállna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×