eur:
394.35
usd:
363.32
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Védőruhás dolgozók rakodógép mellett a kacsatelepen, Létavértesen 2020. január 15-én. Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza, az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzsével fertőzött baromfiállományt találtak itt, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Újabb ország korlátozta a magyar baromfiexportot

Bár minden lehetséges módon igyekszik távol tartani a magyar hatóság a madárinfluenzát a hazai baromfiállománytól, újabb kereskedelmi partner függesztette fel a magyar baromfiszállítmányok fogadását.

Január 16 óta kötelező valamennyi hazai baromfi zártan tartása az országos főállatorvos határozata alapján - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium. Az intézkedés célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetősége, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata – áll az Agrárminisztérium közleményében. A rendelkezés valamennyi olyan állományra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. Vagyis elsősorban a háztáji baromfikra és a szabadtartásos telepekre.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is érvényes a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó 2017-es főállatorvosi határozat, ami az állományok közötti terjedés megakadályozását szolgálja az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozásával.

Az előírások között szerepel például, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni.

Az állatok almozására használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől. A határozat tartalmazza a zártan tartáshoz használt építmények – víziszárnyasok, illetve egyéb szabadon tartott baromfik telepítési sűrűségnek megfelelő – minimum alapterületét is.

Azok, akik nem tartják be az előírásokat, egy esetleges járványkitörés esetén elesnek az állami kártalanítástól - hangsúlyozza a szaktárca.

Közben a Nébih honlapja szerint január 15-től Kína egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfi- és víziszárnyashús importját a madárinfluenza miatt. Korábban Japán, Dél-Korea, Szingapúr, az Egyesült Arab Emírségek, Hongkong és Izrael korlátozta a magyar baromfi importját, ezek az országok azonban jellemzően termékcsoportokat tiltottak ki piacaikról - vette észre a 24.hu.

Az Infostart is beszámolt arról, hogy násfél hete a madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ács település egyik növendékpulykát tartó gazdaságában, majd a betegséget a Hajdú-Bihar megyei Létavértes egy nagy létszámú, mintegy 115 ezres állományú kacsatartó telepén is azonosították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×