eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Baromfihús Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

A sertéshús után a baromfihús ára is emelkedésnek indulhat

Egyelőre az uniós piacon jelentkező túlkínálat miatt még nem érződik az árakban a Magyarországon is megjelent madárinfluenza. Hosszabb távon azonban az afrikai sertéspestis miatti drágulás hatására a baromfihús felé forduló lakossági kereslet felhajthatja az árakat. Kérdés, hogy a termelőknek mekkora vesztesége lesz addig.

A sertéshús tavaly 20 százalékkal drágult, miközben a baromfitermékek ára alig emelkedett, sőt, például a legértékesebb húsrészek közé sorolt csirkemellfilé ára még kissé csökkent is - írja a Népszava. A lap szerint néhány nagyobb kereskedelmi láncban az átlagosan 1500-1800 forinttal szemben 1200-1400 forintot kérnek érte kilogrammonként.

Ez az elmúlt évben sok termelői panaszra okot adó európai piaci változások kedvezőtlen hatásaként értelmezhető a Baromfi Termék Tanács szerint. Szakembereik szerint

az uniós csirkehús árakat elsősorban a megemelt ukrán vámmentes importkvótával való trükközés, illetve az újra élénkülő brazil, valamint thaiföldi importmennyiség tartotta alacsony tartományban

az afrikai sertéspestis és a kínai-amerikai kereskedelmi háború okozta sertéshús-drágulás hatására élénkülő baromfikereslet ellenére is.

A H5N8 madárinfluenza vírus magyarországi megjelenése miatt eddig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint

Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Egyesült Arab Emírségek, Hongkong és Izrael korlátozta különböző mértékben csirkehús-importját.

Ez egyébként elsősorban az odaszállító vállalkozásokat érintette érzékenyen, az árakat nem befolyásolta - mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az azonban megjósolhatatlan, hogy az egyelőre megfékezhetetlenül terjedő sertéspestis miatt meddig emelkedhetnek a sertéshúsok árai, és ennek hatására mekkora kereslet lesz majd a baromfihúsra. Azt sem tudni, hogy ez az élénkülő kereslet mennyiben mutatkozik majd meg az árak emelkedésében.

A sertéshús ugyanis lassan, de biztosan folyamatosan drágul: az élő sertés kilójának a járvány kitörése előtti, 350-380 forintos ára mostanra 600 forint fölé kúszott.

A legutóbbi, 2016-2017-es madárinfluenza járvány egyébként mindent összeszámolva 17-19 milliárdos kárt okozott az ágazatnak, amit csak részben kompenzált a leölt - mintegy 2,6 millió - állat után a termelőknek kifizetett állami támogatás - idézte az adatokat a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×