INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

járvány

megelőzés

támogatás

állattartás

Kacsatelep Létavértesen 2020. január 15-én. Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza, az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzsével fertőzött baromfiállományt találtak itt, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Uniós támogatást adna a kormány járványvédelemre az állattartóknak

Infostart

A nagyobb létszámú telepekkel rendelkező baromfitartók a madárinfluenza, míg a sertéstartók az afrikai sertéspestis elleni védekezéshez szükséges beruházásokhoz, eszközök beszerzéséhez kapnak támogatást a Vidékfejlesztési Program újranyitott pályázatán - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A járványügyi kockázatokkal a leginkább sújtott, és fejlesztésekkel a leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés és baromfiágazat számára 2020. március végéig újranyitja a kormány a Vidékfejlesztési Program állattartó telepkorszerűsítési pályázatait - jelentette be egy rövid Facebook videóben Nagy István agrárminiszter. Hozzátéve, hogy a kormány a versenyképesség javítása mellett az állományok megőrzését segítő intézkedések támogatását is éppolyan fontosnak tartja. A sertéstelepeket az afrikai sertéspestis, míg a baromfi esetében a madárinfluenza behurcolásától igyekeznek megóvni a támogatások révén.

Az elérhető támogatási keret nagyságáról nem tett említést a miniszter.

Nagy István szerint a pályázati feltétek alapvetően nem változnak a korábbiakhoz képest, de a járványvédelmi fejlesztésekre - fertőtlenítő berendezések, kerítések, telepi hullaégetők beszerzésére -célzottan pályázhatnak majd az érintettek.

A hullaégetők létesítése egyébként változást hozna a jelenlegi gyakorlatba,

most ugyanis az elhullott állatokat az ATEV megsemmisítő telepére kell szállítani az ország minden pontjáról, amihez támogatást is igényelhetnek a gazdálkodók.

A miniszter szerint a következő hetekben véglegesítik a pályázhati feltételeket a szakmai szervezetek bevonásával.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Nagy István - összefoglaló
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018