INFORÁDIÓ 
2020. február 25. kedd
Mátyás

okj

szakma

elhelyezkedés

szakképzés

Az amerikai érdekeltségű Jabil elektronikai beszállító vállalat új logisztikai raktára Tiszaújvárosban 2018. október 8-án, az ünnepélyes átadás napján. A Jabil a világ vezető elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztató elektronika, a védelmi és légi ipar, az autóipar, üzleti és fizetési rendszerek, a számítógép és adattároló rendszerek, az ipari megoldások, az orvostechnika és berendezés gyártás, a számítástechnikai hálózati elemek, a távközlés, a környezettudatos technológia területekre.

Az új OKJ-ból szakmák százai maradtak ki

Infostart

Most kezd kézzelfoghatóvá válni a szakképzési reform: több száz szakma, köztük számos gyorsan elvégezhető és elhelyezkedést biztosító képesítés eltűnik jövőre a kínálatból, vagy pedig hosszabb idő alatt és emiatt drágábban lehet majd elsajátítani. A megszűnő szakmák közt olyan képesítések is vannak, amellyel bíró szakemberek foglalkoztatását továbbra is jogszabályok írják elő.

Az idén életbe lépő új Országos Képzési Jegyzékben jelentősen lecsökkent a választható szakmák száma, a korábbi 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 maradt - írta a Világgazdaság. Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

A lap a tanfolyamokj.hu gyűjtése alapján egy listát is közöl azokról a szakmákról, amelyek az idei év után már semmilyen más formában, sem iskolarendszerben, sem felnőttképzésben nem lesznek választhatók, és nem lettek összevonva más szakképzéssel.

Az OKJ változásával számos olyan képzés is eltűnik, melynek szükségességét jogszabály írja elő.

Ilyen a társasházkezelő vagy a tűzvédelmi előadó képzés.

Több olyan szakma is kikerült a jegyzékből - a targoncavezető, a bérügyintéző, a társadalombiztosítási ügyintéző, az ingatlanközvetítő, a PLC programozó vagy a személy- és vagyonőr képzés - melyet rövid idő alatt meg lehetett szerezni, és a munkaerőpiacon is könnyen el lehetett vele helyezkedni.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018