eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin
Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A jegybank nem nyúlna hozzá a MÁP+ eredeti feltételeihez

A magyar állampapír plusz (MÁP+) jelentős átrendeződést indított be a piacon, és egyre inkább új megtakarításokat vonzott az állampapírpiacra - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntést követő jegybanki háttérbeszélgetésen.

Nagy Márton elmondta:

megtakarítási ráta fokozatosan emelkedik, jelenleg évente 3500 milliárd forintot takarít meg a lakosság.

Ahhoz, hogy 2023-ban a lakosság kezében lévő állampapír-állomány elérje a kormány által kívánatos 11 ezer milliárd forintot, havonta 70 milliárd forintnak kellene beáramlania a lakossági papírokba, az MNB szerint ez várhatóan 30 százalékkal túlteljesül. Ehhez a MÁP+ eredeti feltételeihez nem szabad hozzányúlni - mondta a jegybank alelnöke.

Kiemelte: a MÁP+ több csatornán erősíti a pénzügyi stabilitást, támogatja a fenntartható gazdasági növekedést.

Elmondta: az év végéig 15 vállalat bocsát ki kötvényeket a jegybank növekedési kötvényprogramja keretében, az MNB kitettsége 200 milliárd forint eddig. Jövőre 20-25 vállalat kibocsátása várható - mutatott rá Nagy Márton, emlékeztetve arra, hogy a monetáris tanács keddi döntése alapján a kötvényprogram keretét az eddigi 300 milliárd forintról 2020. január elsejével 450 milliárd forintra emelik.

A világgazdaságban enyhültek a recessziós félelmek az elmúlt negyedévben, a német konjunktúra- és hangulatindexek is irányt váltottak, megfordultak. Hozzátette: az eurózóna gazdaságában recesszióra utaló jelek már nincsenek, de alacsony szintű növekedés várható - kommentálta Nagy Márton a monetáris tanács döntését, hogy nem változtak a monetáris kondíciók.

Kifejtette: az Európai Központi Bank (EKB) előrejelzései emelkedő inflációt mutatnak, az EKB döntésében nem történt semmi változás, a mennyiségi lazítás folytatódik, az európai jegybank mérlege emelkedik, valamint újra definiálhatják az inflációs célkövetést és felülvizsgálják a teljes monetáris keretrendszert. A Fed mérlege is nő és az EKB-hoz hasonlóan "adatvezérelt üzemmódban" van - fűzte hozzá a jegybank alelnöke.

Jelezte: az MNB az idei gazdasági növekedési előrejelzését 4,5 százalékról 4,9 százalékra emelte fel.

Nagy Márton kifejtette: Magyarországon a beruházási ráta 29 százalék lehet, ami az EU-ban és a világon is az egyik legmagasabb érték, ez lehetőséget ad majd arra, hogy olyan kapacitások épüljenek ki, amelyek nemcsak a folyó GDP-t, hanem a potenciális növekedést is megemelhetik. Amennyiben a potenciális növekedés emelkedik, annak nincs inflációgerjesztő hatása, az import bővülését ugyanis a beruházások és nem a fogyasztás hajtja majd - hangsúlyozta Nagy Márton.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×