eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Van egy nemzet, amely még a magyarnál is jobban ragaszkodik a készpénzhez

Egyre többet fizetnek a németek, hogy készpénzt tartsanak: tavaly 1800 milliárd euróra becsülték a forgalomban lévő állományt, a bankok pedig negatív kamatokkal igyekeztek a folyószámláktól egyéb megtakarítási formák felé terelni a polgárokat.

Tavaly rekord magasra, 1800 milliárd euróra nőtt a Németországban forgalomban lévő készpénz és számlapénz állománya – idézte a Financial Times cikkét a Portfolio.hu. A németek továbbra is a kontinens notórius megtakarítói: átlagosan a jövedelmük 11 százalékát teszik félre a DZ Bank felmérése szerint. Az OECD adatai szerint a német háztartások megtakarítási rátája kétszer magasabb az EU-s átlagnál.

Ugyanakkor a félretett pénz nagy részét nem fektetik be, hanem bankszámlán vagy készpénzben tartják.

Így tavaly 8,5 százalékkal rekord magasra, 1800 milliárd euróra nőtt a németek készpénzállománya.

Annak ellenére nőtt az állomány, hogy sok bank már negatív kamatot alkalmaz lakossági ügyfeleinél, ami összességében 27 milliárd eurót vett ki a megtakarítók zsebéből.

A DZ Bank adatai szerint tavaly

a német pénzügyi vagyon 27 százalékát tartották egyszerűen bankszámlán, szemben a 10 évvel ezelőtti 16 százalékos értékkel.

A német háztartások pénzügyi vagyonának mindössze 7 százaléka van közvetlenül részvényekbe fektetve, befektetési alapokban további 11 százalékot tartanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×