eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Hosszú távon mutatják meg hatékonyságukat a nyugdíjpénztárak

Csaknem 120 éve a 2018-as volt a legrosszabb év a negatív hozamot produkáló befektetési eszközök arányában, ami megmagyarázza a hazai nyugdíjpénztári alapok gyenge teljesítményét is.

A 2018-as év több évtized óta az egyik leggyengébb évet hozta a hagyományos befektetési eszközöknél: 1901 óta ugyanis a tavalyi évben volt a legmagasabb a gyenge hozamot produkáló befektetési eszközök aránya – mondta az InfoRádiónak a Pénztárszövetség (Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége) elnöke. Az összes, a befektetési eredményekre ható külső tényező együttes hatása volt a negatív környezet, mínusz egy, mínusz két százalékos szektorszintű hozamokról van szó.

Kravalik Gábor hozzátette: gyenge negyedévek korábban is voltak, de ezek éves szinten kiegyensúlyozódtak.

2018-ban azonban a tőzsdék gyengébb teljesítménye mellett a hosszú távú állampapírok piaca is negatívan zárt.

A szakember egy példával illusztrálta a helyzetet.

"Ha valaki vesz egy hosszú távú megtakarítási formát, amelynek a végére, 20-30 év múlva van kamatígérvénye, de időközben újabb, kedvezőbb befektetési lehetőség érkezik, mondjuk egy olyan államkötvény, amely már magasabb hozamígérettel kecsegtet, akkor a hosszú távú, alacsonyabb hozammal rendelkező megtakarítási forma az előző időszakhoz képest negatív eredménnyel zár, hiszen nem lehet annyiért eladni".

Az MNB esetleges kamatemelése után a szakember szerint remélhetőleg a pénztárak is kedvezőbb képet fognak mutatni. "Annál is inkább, mert a pénztárak jelentős része igazodott a mostani kamatkörnyezethez, átalakította a befektetési struktúráját, rövidítette a befektetéseinek eszközeit, és így jobban tudja az éppen aktuális piaci környezethez alkalmazkodóvá alakítani. Ha a piac majd stabilizálódik, akkor ismét lehetőség nyílik hosszabb távú befektetési eszközöket vásárolni".

Az ÖPOSZ elnöke azt mondta, az MNB adatai szerint ugyanakkor másfél évtizedes távlatban 3,5 százalékos reálhozamot értek el a pénztárak. Kravalik Gábor hangsúlyozta, ez is azt támasztja alá, hogy ezek a befektetési eszközök ilyen hosszú távon mutatják meg hatékonyságukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×