INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 26. hétfő
Izsó

nyugdíjalap

tőzsde

állampapír

korányi g. tamás

Rosszul teljesítettek tavaly a nyugdíjalapok

Rosszul teljesítettek tavaly a nyugdíjalapok

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Alacsony szinten, sőt a legtöbb porfólió esetében mínusszal zártak 2018-ban a nyugdíjpénztári alapok. Ennek hátterében az áll, hogy rossz a kamatkörnyezet és a tőzsdék sem teljesítettek jól – mondta az InfoRádiónak Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

A nyugdíjpénztárak az ügyfelek pénzét biztonságra törekvő módon fektetik be, hosszútávra, de vannak költségek, melyek csökkentik a hozamot – fogalmazott az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő. Tavaly mind a banki, mint az államkötvények kamatai nagyon alacsonyak voltak – tette hozzá.

Kiemelte: bár az Államadósság Kezelő Központ inflációkövető államkötvényeket kínál, ezek jelentős része azonban csupán magánszemélyeknek elérhető, így a prémium papírok a nyugdíjpénztáraknak nem állnak rendelkezésre.

A nyugdíjalapok portfóliójában lévő kötvényállomány egészen minimális pénzt hozott, talán 1 százalékot

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a költségek azonban szinte az egészet el is viszik.

Az óvatos, kiegyensúlyozott alapok bár biztonságosabbak, alacsony hozamot jelentenek, a merészebb megoldásokban azonban több a tőzsdei papír, például nyugati, esetleg egzotikusabb államok részvényei. A tavalyi év rossz volt a világ tőzsdéi számára, a hozamuk átlagban is negatív volt, a kínai és a török börze kiemelten rosszul teljesített.

Kapcsolódó hang

Rosszul teljesítettek tavaly a nyugdíjalapok
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018