eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rosszul teljesítettek tavaly a nyugdíjalapok

Alacsony szinten, sőt a legtöbb porfólió esetében mínusszal zártak 2018-ban a nyugdíjpénztári alapok. Ennek hátterében az áll, hogy rossz a kamatkörnyezet és a tőzsdék sem teljesítettek jól – mondta az InfoRádiónak Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

A nyugdíjpénztárak az ügyfelek pénzét biztonságra törekvő módon fektetik be, hosszútávra, de vannak költségek, melyek csökkentik a hozamot – fogalmazott az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő. Tavaly mind a banki, mint az államkötvények kamatai nagyon alacsonyak voltak – tette hozzá.

Kiemelte: bár az Államadósság Kezelő Központ inflációkövető államkötvényeket kínál, ezek jelentős része azonban csupán magánszemélyeknek elérhető, így a prémium papírok a nyugdíjpénztáraknak nem állnak rendelkezésre.

A nyugdíjalapok portfóliójában lévő kötvényállomány egészen minimális pénzt hozott, talán 1 százalékot

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a költségek azonban szinte az egészet el is viszik.

Az óvatos, kiegyensúlyozott alapok bár biztonságosabbak, alacsony hozamot jelentenek, a merészebb megoldásokban azonban több a tőzsdei papír, például nyugati, esetleg egzotikusabb államok részvényei. A tavalyi év rossz volt a világ tőzsdéi számára, a hozamuk átlagban is negatív volt, a kínai és a török börze kiemelten rosszul teljesített.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×