INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

paks

atomerőmű

duna

A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.

Aligha lesz meg idén a legfontosabb paksi engedély

Infostart / InfoRádió

Akár 15 hónapba is belekerülhet az új blokkok létesítési engedélyének kiadása, ám ehhez még csak nem is folyamodtak 2018 végéig. Az engedélykérő dokumentáció körülbelül 200 ezer oldal, igen jelentős munka.

Két felvonulási területre adott ki engedélyt a Paksi Atomerőmű kapcsán az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Az idei évben további felvonulásokra adhatnak zöld jelzést, de ezek között - a Portfolio.hu az ügyben tartott sajtótájékoztatóról megjelent tudósítása szerint - aligha szerepel az új blokkok létesítési engedélyének kiadása. Annál is inkább, mert

az engedélykérelem benyújtása nem történt meg 2018 végéig, az elbírálási idő márpedig 12+3 hónap is lehet.

A csúszás egyik oka az, hogy a

200 ezer oldalas létesítésiengedély-kérelem

összeállítása jóval nehezebb feladat, mint előzetesen gondolhatták. Ugyanakkor, amennyiben olyan minőségű az engedélykérelem, a törvény által meghatározott, az OAH számára rendelkezésre álló maximális elbírálási időtartamnál a tényleges elbírálás rövidebb is lehet - mondta el újságírók előtt csütörtökön Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója, egyértelműsítve, hogy a hiánypótlás teljesítési ideje nem számít bele az ügyintézés időtartamába. Arra viszont jelentős figyelmet kell fordítani, hogy

az orosz és a magyar követelmények nem azonosak az atomerőművek létesítésére vonatkozóan, hiába építkezik egy referencia-erőmű (Leningrád 2) alapján az orosz fél Pakson.

A Duna alacsony vízállása nem biztonsági kérdés

A jelenlegi Paksi Atomerőmű működését, a nukleáris biztonságot - mint Fichtinger az InfoRádiónak elmondta - nem befolyásolta viszont a Duna alacsony vízállása 2018-ban.

"Az eszközök mindenkor rendelkezésre állnak, hogy az erőmű üzemelése biztonságos legyen. Az alacsony vízszint extrém esetben csak termeléskiesést okozhat, alacsony vízszintnél kevesebb hűtővíz áll rendelkezésre, ennek mértékében kevesebb energiát tud termelni az erőmű" - mutatott rá Fichtinger, de mint hangsúlyozta, a rekordalacsony vízállás mellett sem került sor termelésmennyiségi korlátozásra Pakson 2018-ban. Az intézkedési lépések négy fokozata közül csak a harmadikra volt szükség.

Természetesen az erőműnél - különösen alacsony vízállásnál, környezetvédelmi szempont miatt - arra is kell figyelni, hogy a hűtés folyamata közben ne melegítsék túl a Dunát, ezt is a termelés visszafogásával lehet elérni.

Ellenőrzések

A sajtótájékoztatón a tavalyi év számadatait összesítve az InfoRádió tudósítása szerint elhangzott, 1800 ellenőrzést végzett el a hivatal, és összességében 1600 engedélyt adott ki nukleáris létesítményeknek, kisebb felhasználóknak.

A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban

32 jelentésköteles eseményt

vizsgáltak. A kisebb engedélyeseknél összesen hét, sugárvédelemmel kapcsolatos eseményt kellett kivizsgálni.

Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

A Duna kicsit szólt csak bele a paksi működésbe
 


Atomenergia 2018-ban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018