eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyugdíjas hölgyek pihennek beszélgetve az őszi Margitsziget Rózsakerjében. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

A nyugdíjasok nem akarják megoldani a munkaerőhiányt

A magyar nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet - derül ki egy friss felmérésből.

A nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna kiegészítő állást sem részmunkaidőben, sem távmunkában, viszont 11 százalékuk részmunkaidős állásban helyezkedne el szívesen - mondta a GKI Gazdaságkutató júniusban, ezer fő megkérdezésével végzett reprezentatív felmérésének eredményéről Tátrai Márk kutatásvezető.

Az adatok szerint a nemrég nyugdíjba vonuló - 60-70 év körüli - réteg a legaktívabb ebből a szempontból.

A nyugdíjasok nem oldják meg a munkaerőhiányt

Mint mondta,

félmillió nyugdíjas szándékozna kiegészítő állást vállalni nyugdíj mellett, de nekik csak nagyon kis részük lenne felhasználható a munkaerőhiány enyhítésére.

50 ezer nyugdíjas jelezte, hogy teljes munkaidőben dolgozna, viszont a munkaerőpiac 130-160 ezer embert lenne képes most felszívni, tehát a nyugdíjasok foglalkoztatása csak részmegoldás lehet. Nem feltétlen ők fogják tudni kisegíteni Magyarországot - magyarázta a kutatás eredményeit Tátrai Márk.

A kutatás szerint tehát nemhogy ők nem tudják megoldani a munkaerőhiányt, de nem is szeretnék.

A szakember szerint ennek az lehet az oka, hogy a munkaerőpiac erőteljesen átalakult, a nyugdíjasok csekély százaléka ért az új, informatikai rendszerekhez.

"Újra be kellene tanítani ezt a réteget. Akik pedig nemrég mentek nyugdíjba, és viszonylag magas pozíciókban dolgoztak, azok között vannak informatikai készségekkel rendelkezők, de

leginkább a fiatalokra lenne szükség"

- összegezte Tátrai Márk.

A kutatás megállapításai

A kutatás szerint Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió nyugdíjas van, akik közül nagyjából 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat.

A GKI felmérésből kiderült: a nyugdíjasok 5 százaléka kötetlen munkaidőben, 2 százalékuk távmunkában dolgozna, és mindössze 2 százalékuk tudná elképzelni magát teljes munkaidőben. Rámutatnak arra is, hogy ugyanakkor mintegy félmillió nyugdíjas valamilyen formában törekszik a munkavállalásra, ebből negyedmillió részmunkaidőben, 50 ezer teljes munkaidőben.

Településtípusonként és nemenként nincs lényegi eltérés a nyugdíj mellett munkát vállalni szándékozók arányában, mindegyik egyaránt 20 százalék.

A közép- és felsőfokú végzettségű nyugdíjasok negyede, az egykori szakmunkások és a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek 14 százaléka dolgozna tovább.

Így a munkát kereső nyugdíjasok között 12 százalékos a felsőfokú végzettségűek, 26 százalékos a szakmunkások aránya, míg a középfokú és a 8 osztályt vagy kevesebbet végzettek egyaránt egyharmados súlyt képviselnek.

A 60 év alatti nyugdíjasok csaknem kétharmada szeretne dolgozni, viszont a nyugdíjasokon belüli részarányuk csekély. Ugyanakkor a 60-69 éveseknek csak 24 százaléka, a 70 felettieknek pedig 8 százaléka dolgozna. Végeredményben a potenciális munkavállalók többsége, 60 százaléka 60 és 70 év közötti - állapítja meg a GKI.

A nyugdíjasok munkavállalási hajlandósága az életkor növekedésével csökken, és összességében is csak mintegy ötödük szeretne valamilyen formában elhelyezkedni. Ugyanakkor közülük több százezer fővel lenne növelhető a foglalkoztatás, különösen, ha a munkaadóknak sikerül a többségük által elvárt, rugalmas foglalkoztatási formákat is megteremteni - összegezték a GKI kutatásának készítői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×