eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megbecsülték a Konzum-részvények fair értékét

Az MKB Bank beárazta a Konzum-részvényeket, az elemzés szerint a BÉT prémium kategóriájában forgó Konzum részvények fair értéke az árfolyamra jutó egy részvény könyv szerinti értékének 2,13-szorosa. A Konzum egy részvényre jutó könyv szerinti értéke a 2017. évi IFRS szerint konszolidált, nem auditált adatok alapján 1958 forint volt, a fair értéke 4175 forint.

Az elemzés szerint a Konzum tavaly a világ legjobban teljesítő részvénye volt, több mint 6000 százalékos emelkedéssel. Tőzsdei szárnyalása 2017 tavaszán kezdődött, az addig 100 forint környékén vagy alatta jegyezett papír árfolyama 3000 forint közelébe emelkedett. A papírok 2017 év végére már a legnagyobb, a blue-chipeket is megszégyenítő forgalmat generáltak bizonyos napokon, napi forgalmuk negyedéves átlaga 200 millió forint. (Hétfőn 14,88 százalékos emelkedéssel, 3435 forinton zárt az árfolyam.)

A Konzum holdingnak, vagyonkezelő társaságnak tekinthető, ahol több mint 150 milliárd forintnyi vagyont kezelnek

(beleértve a magántőkealapok vagyonát). A holding társaságok előnye, hogy az egyes üzletrészek, befektetések csőd esetén védve vannak egymástól, azaz amennyiben a holding társaság egyik befektetése csődbe megy, az nem befolyásolja a holding céget, vagy a többi befektetést, üzletrészt - áll az elemzésben.

A Konzum befektetési portfóliójában olyan nyilvános cégek vannak, mint az Appeninn, a CIG Pannónia és az Opus Global, a befektetések nagy részét azonban nem nyilvános társaságok adják, mint például a Hunguest Hotels, a Ligetfürdő vagy a Balatontourist. A társaság legnagyobb kitettségei a turizmusban, a pénz- és tőkepiacon, a biztosítási szektorban és az ingatlanhasznosítás területén vannak.

Interjúk

Az MKB elemzése, mint kiemelik, pillanatkép a társaságról és nem hosszú távú előrejelzés.

A holdingcég értékeléséhez az egy részvény árfolyamára jutó részvény könyv szerinti értéket (P/BV) használta az MKB. A nyilvános társaságoknál a legfrissebben elérhető adatokat használták, a nem tőzsdei cégeknél több interjút is lefolytattak az egyes vállalatok menedzsmentjével.

Hozamok

Az elemzés a portfólióelemekről megállapítja: a balatoni kempingeknél 2013 óta átlagosan 20 százalékos saját tőke arányos nyereség látható, így ennek a befektetésnek magas az árfolyamra jutó egy részvény könyv szerinti értéke. A Hunguest Hotels (és egyben az Erkel Hotel Gyula, amelyet konszolidáltak, valamint a Ligetfürdő szállodái) esetében majdnem kétszeres az árfolyamra jutó könyv szerinti érték.

Az alapkezelő P/BV értéke alulmaradt az összehasonlítási csoportjában lévő értékektől, de ez a vagyonkezelés felfutásával orvosolható és növelhető.

Az Appeninn esetében gyors növekedés látszik, a menedzsment 8 százalékos hozamot szeretne elérni a projektjein, ebből kifolyólag a magas árazás (2,5 feletti P/BV érték) jelenleg reális.

A CIG Pannónia esetében az elemzők többsége is 3 feletti P/BV értékkel számol. Jelenleg a Konzummal való együttműködés és a magasabb növekedésben való hit miatt fennmaradhat ez az értékeltség.

Az Opus Global esetében a média, építőipar, nehézipar, mezőgazdaság területén megvizsgálva a fontosabb cégeket (versenytársakat) az állapítható meg, hogy a társaság befektetéseinek összehasonlító csoportjából következtethető P/BV értéke körülbelül kétszeres.

Felvásárlási lehetőségek

Az MKB felhívja a figyelmet arra, hogy a Konzum erőteljes növekedési szakaszban van, a következő években további cégeket is megvásárolhat. A felvásárlás nem feltétlenül növeli a P/BV mutatót, azonban ha a tőke (és így az eszközök értéke) nő, a vállalat értéke is növekedni fog, feltéve, ha nem kell jelentős részvénykibocsátással számolni. Az elemzés által meghatározott P/BV érték módosulhat, amennyiben a birtokolt társaságok egymáshoz viszonyított saját tőkéje jelentős átrendeződésen megy keresztül, vagy ha a társaság olyan iparágban jelenik meg, amely átlagosan a Konzum P/BV értékétől eltérő értéken forog - írják.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×