eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mobilok helyett most autóalkatrészeket hamisítanak - itt a slágerlista

Mobilok helyett most autóalkatrészeket hamisítanak - itt a "slágerlista"

A hamisított telefonok helyét a silány autóalkatrészek vették át – nyilatkozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója az InfoRádiónak. Teleki József a hamisítás elleni világnap alkalmából elmondta, hogy évente több száz millió forint értékben semmisítenek meg árukat, melyek főként a Távol-Keletről érkeznek.

Elsősorban Távol-Keletről érkező termékeket hamisítanak. Mivel a bejövő áruk jelentős része Kínából származik, a hamis termékek forrásországa is ez az ázsiai ország – közölte az igazgató.

Hozzátette, hogy a legtöbb termék elektromos kereskedelemmel érkezik Magyarországra. Interneten sokféle árut lehet megnézni és az árakat összehasonlítani, könnyű megrendelni és egyszerűen ideszállítják.

„Ezek a termékek mind a repülőtéren keresztül érkeznek Magyarországra, ahol azokat ellenőrizzük”

- mondta a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója.

Emellett a különböző akcióinkban is ellenőrizzük a termékeket: többek között közúti és bűnügyi ellenőrzések során – tette hozzá.

Elmondta, hogy a vámellenőrzés kockázatelemzés alapján történik.

„Ha Magyarországon történik az importvámkezelés, akkor már első körben tudjuk ellenőrizni, hogy mi az a termék, honnan szállították, ki a vevője. Ha pedig más európai uniós országból érkezik be egy kínai áru, akkor abban az EU-s országban van lehetőség arra, hogy ellenőrizzék” - fejtette ki Teleki József.

Mobilok helyett most autóalkatrészeket hamisítanak - itt a slágerlista

Hozzátette: az elsődleges feladatuk, hogy minél gyorsabban, minél egyszerűbben végezzék a vámkezelést.

„Mivel minden esetben kockázatelemzés alá vonjuk a terméket, időnként pedig magát az árut is megnézzük, nagy biztonsággal ki tudjuk szűrni a hamis termékeket” - emelte ki a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója.

A vezető elmondta, hogy

most az autóipari diagnosztikai készülékek a slágertermékek nálunk,

de a hamisított nyári ruházati termékeket, napszemüveget és ékszereket is találnak. Ha pedig bebizonyosodik a termékről, hogy hamis, akkor megsemmisítik azt.

Évente több száz millió forint értékben semmisítünk meg hamis termékeket.

„Egy-két évvel ezelőtt a mobiltelefonok között találtunk nagyon sok hamisat.

Mára viszont szinte eltűntek a hamis mobilkészülékek a piacról, ilyenekkel nem találkozunk” - közölte a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×