eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Takarékosságot követelnek Magyarországtól a nemzetközi szervezetek - írja a Welt Online

A Welt Online német internetes hírportál az IMF-EU küldöttség magyarországi tárgyalásainak hétvégi felfüggesztéséről szóló cikkében a tervezett deficitcél tartásának szükségességét emeli ki.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB)szombaton megszakította a tárgyalásokat Magyarországgal. Az ország ezért nem hívhatja le a két évvel ezelőtt odaítélt 25,1 milliárd dolláros segélycsomag esedékes részletét - fogalmaz a Welt Online. A várakozások szerint a tárgyalások a jövő hét elején zárultak volna le.

Az EU végrehajtó testületének küldöttsége az IMF munkatársaival együtt lefolytatta a Magyarország számára nyújtott uniós pénzügyi segítségnyújtás felülvizsgálatát, de a zárónyilatkozat közzétételét egy későbbi időpontra halasztotta.

Elemzők attól tartanak, hogy az IMF-EU hitelkeret lehívhatóságának felfüggesztése miatt a forint nyomás alá kerülhet a devizapiacok hétfői nyitásakor.

A hírportál szerint az IMF költségvetésének rendbetételére szólította fel Magyarországot az idei és a jövő évre előirányzott deficitcél teljesítése érdekében.

Az idei évre előirányzott 3,8 százalékos és a jövő évre tervezett 3,0 százalék alatti GDP-arányos költségvetési deficitcél megfelelő volt - közölte az IMF szombaton a tárgyalások után, teljesítéséhez azonban további megszorításokra lenne szükség - írja a német hírportál.

A Welt Online cikkében idézi Olli Rehnt, az EB gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosát, aki több erőfeszítést várna el az országtól. "A költségvetési deficit-túllépés jövő évre tervezett korrekciója nagyobb megszorításokat igényel, különösen a kiadások terén" - figyelmeztetett a biztos. A kormánynak a tervekkel összhangban 2011-ben ismét a 3,0 százalékos küszöb alá kell szorítania a GDP-arányos költségvetési hiányt. A megszorítási intézkedésekkel együtt azonban az országnak vonzó befektetési terepnek kell maradnia mind a külföldi, mind a belföldi befektetők számára.

Olli Rehn ugyanakkor elismeréssel szólt a magyar gazdaság teljesítményéről, hogy ismét növekedési pályára állt, valamint arról, hogy az ország az egyik legalacsonyabb költségvetési deficittel büszkélkedhet az EU-ban.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×