eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Varga Mihály: Felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszert

Olcsóbb lett a nyugdíjrendszer működtetése azokkal a változtatásokkal, amelyet a Bajnai-kormány hozott - ismerte el a Fidesz alelnöke a Figyelő és a Heti Válasz Öngondoskodás konferenciáján. Varga Mihály szerint ezzel viszont nincs megoldva hosszú távra a nyugdíj problémája, csak egy kis időt nyertünk. A fideszes gazdaságpolitikus hozzátette: Magyarországnak, csakúgy,mint az európai államok jó részének,csökkenő népességszámmal kell szembenéznie, a nyugdíjrendszer felülvizsgálata így mindenképpen szükséges.

Mindennek a demográfia az alapja - mondta előadásának bevezetőjében a Fidesz alelnöke. Varga Mihály hozzátette: Európában több helyütt is probléma a népességszám csökkenése, így Magyarországon is.

A fideszes gazdaságpolitikus azt mondta: további súlyosbító probléma Magyarországon, hogy a Ratkó-korszak gyermekei 2010-ben mennek nyugdíjba, azaz olyan nagy létszámú populáció jelenik meg a rendszerben, amire nincs az felkészülve.

Az állam jelenleg nem ösztönzi a munkaerő-piaci aktivitást: magas az adóterhelés, alacsony a foglalkoztatottság, erős a szürkegazdaság, illetve a jövedelem elrejtés, ami kevesebb állami adóbevételt is jelent. Nem lehet tehát az adót csökkenteni - ez egy ördögi kör, amelyből ki kell lépni - véli a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály azt mondta: a magán-nyugdíjpénztárak nem jelentenek megoldást, nem erősítik az öngondoskodást. A skandináv modell, az egyéni számla bevezetése lehet hosszú távon megfelelő, mivel ez nemcsak fenntartható, hanem kiszámítható és átlátható is.

A Fidesz alelnöke szerint a következő kormány feladata, hogy a jelenlegi negatív ösztönzők, mint például a családi pótlék adóalapba helyezése, helyett pozitív ösztönzőket tesz a rendszerbe, támogatni kell például a gyermekvállalást, kontrollálni kell az állami kiadásokat, ösztönözni kell a munkavállalást, és hosszú távon kiszámíthatóvá kell tenni a nyugdíjszabályokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×