eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A fapadosok lehetnek a gazdasági válság nyertesei

A diszkont légitársaságok megerősödve kerülhetnek ki a gazdasági válságból - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a WizzAir vezérigazgatója. Váradi József hozzátette: a légitársaság a nehéz gazdasági helyzet ellenére is képes bővülni.

Érzékelhető a gazdasági válság, hiszen a légiközlekedés beszűkült Európában az elmúlt időszakban, és jelentősen csökkent az utasforgalom is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a WizzAir légitársaság vezérigazgatója, aki hozzátette: a krízis másik hatása, hogy egyre több utazni vágyó nem a hagyományos légitársaságok, hanem az olcsóbb fapados cégek járataira vesz jegyet.

A magasabb árkategóriákból az alacsonyabba való áramlás a költségek lefaragását célul kitűző vállalatoknál és a magánszemélyeknél egyaránt megfigyelhető - hangsúlyozta Váradi József, aki szerint már korábban is tapasztaltak hasonló tendenciát.

A 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás után jelentősen visszaesett az utasforgalom, ugyanakkor ez volt az az időszak, amikor a diszkont légitársaságok súlya drámaian megnőtt Európában. A terrortámadás utáni két évben gombamód megszaporodtak a fapadosok, amelyek a légiközlekedés piacán részesedésüket tekintve nagy mértékben átszelték a tortát - fogalmazott a vezérigazgató.

Váradi József úgy véli: ez a folyamat most is megismétlődhet, mert amíg a válság miatt a nagy légitársaságok 15-20 százalékos csökkenést is elszenvedhetnek, addig a diszkont társaságok megerősödve kerülhetnek ki a krízisből.

Sikeres üzleti modell

A WizzAir a nehéz gazdasági helyzetben is ötven új repülőgépet rendelt az Airbustól, így a társaság rendelt repülőgépállománya 132 darabra emelkedett; ez a cég bővülésének igényeit 2017 elejéig fedezni tudja - mondta a társaság vezérigazgatója.

Váradi József hozzátette: azért döntöttek a bővítés mellett, mert a közép-európai piac az elkövetkező tíz évben kedvező kilátásokkal bír, valamint a cég üzleti modellje is sikeresnek bizonyult: idén 7,5 millió utast szállít a WizzAir, amely így a legnagyobb diszkont légitársaság a régióban.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×