eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Az orosz-türkmén-kazah közös gázvezeték reálisabb, mint a Nabucco"

Kazahsztán energia és ásványi források minisztere szerint reálisabb és valósabb lehetőség az orosz-türkmén-kazah közös gázvezeték, mint a Nabucco, amelynek még csak a megvalósíthatósági tervét készíti az Európai Unió. Baktikoza Izmuhambetov erről azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy szerdán Asztanában tárgyalt Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével a kazah-magyar kőolaj-, és földgázipari együttműködés lehetőségeiről, a befektetések ösztönzéséről illetve a Budapest-Asztana repülőjárat újraindításáról.

A kazah politikus hangsúlyozta: ha majd növelik a kitermelést, a gázt arra szállítják, amerre leggazdaságosabb, ez most Oroszország irányát jelenti.

Szili Katalin kérdésére, lát-e esélyt arra, hogy az energiahordozók majd Magyarországon keresztül jutnak el Európába, azt válaszolta: a kazah gáz szállítása az orosz infrastruktúrára kapcsolódik.

Újjáépített és új vezeték


Oroszország, Türkmenisztán és Kazahsztán a múlt héten állapodott meg egy közös földgázvezeték építéséről a Kaszpi-tenger körül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy újjáépítik a Kaszpi-tenger melletti gázvezetéket és közben párhuzamosan felépítenek egy másik vezetéket, hogy 2012-re évente minimum 12 milliárd köbméterrel növeljék a szállítási kapacitást.

Az új Kaszpi-tenger körüli gázvezeték építéséről egyelőre kevés részlet ismeretes. Az elképzelést még 2003-ban vetette fel a néhai türkmén államfő Saparmurat Niyazov.

Gazprom-monopólium

Türkmenisztán a legnagyobb energiatermelő Oroszország után az egykori szovjet köztársaságok között. Az ország szinte teljes termelését az orosz állami ellenőrzésű Gazprom monopólium vásárolja fel, s exportálja.

Viktor Hrisztyenko orosz ipari és energetikai miniszter szerint a közép-ázsiai gázvezetékrendszer áteresztőképessége a Kaszpi-tenger menti vezeték korszerűsítése és a Kaszpi-tenger körüli új vezeték építése nyomán eléri majd az évi 90 milliárd köbmétert.

A fejlesztések lehetővé teszik akár évi 80 milliárd köbméter gáz szállítását Türkmenisztánból. (Jelenleg a türkmén gázkivitel évi 50 milliárd köbméter.)

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×