eur:
387.74
usd:
358.09
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd

Hogyan keressünk 4,5 milliárd eurót?

A német Bertelsmann médiacsoport, amely többek között a magyar RTL Klub csatorna tulajdonosa, 4,5 milliárd euróért visszavásárolja egy belga befektetőtől a cég 25 százalékát, nehogy az a családi vállalkozást tőzsdére vigye.

A történet 2001 februárjában kezdődött, amikor Albert Frére - aki egyébként Belgium leggazdagabb embere - becslések szerint négy milliárd euróért és az RTL-csoport 29 százalékos tulajdonjogáért cserébe megkapta a Bertelsmann 25 százalékát, illetve opciós lehetőséget arra, hogy tőzsdére vigye a részesedését.

Ezzel a joggal Frére most szeretett volna élni, és a frankfurti tőzsdén megjelenni Bertelsmann-csomagjával, ám Mohnék úgy döntöttek, nekik megér négy és fél milliárd eurót az, hogy a cég a családban maradjon.

Miből fizetik vissza?

A Bertelsmann egy áthidaló kölcsönből fogja kifizetni a belga résztulajdonost, ám arról ellentmondásos információk érkeztek, hogy az áthidaló kölcsönt miből fizetnék vissza. Günter Thielen, a cég elnöke azt nyilatkozta, hogy a Sony-BMG részesedést adnák el, ezt viszont néhány órával később Thomas Rabe pénzügyi vezérigazgató cáfolta.

Az üzlet hírére a Moody's hitelminősítő máris bejelentette, hogy valószínűleg kénytelen lesz leminősíteni a Bertelsmann-kötvényeket, mert egy ekkora növekedés a cég adósságában nem áll összhangban annak eddigi meglehetősen konzervatív pénzügyi gyakorlatával.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×