INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

hpv

méhnyakrák

lézer

terápia

daganatos betegség

Human Papilloma Virus (HPV-16)

Komoly előrelépés a HPV elleni harcban

Új felfedezés, hogy lézerterápiával hatékonyan és hosszú távon gyógyítható a fertőzés a nők és a férfiak esetében is. A részletekről Kassai Enikő szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Bár a humán papilloma vírus (HPV) nem minden páciens esetében okoz rákos megbetegedést, Kassai Enikő szűlész-nőgyász szerint mindenkit érdemes kezelni. Ugyanis egészen a műtéti beavatkozásig, vagyis amíg ez érintett a méhnyakkimetszést igénylő stádiumba nem kerül, az oltással és a lézerterápiával közel 100 százalékban eltüntethető a HPV mind a hölgy és az ő partnerének szervezetéből – magyarázta a szakértő.

Kassai Enikő úgy véli, hogy az új terápia bevetése nagyon komoly előrelépés a HPV-terápiát illetően. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a lézerterápia kiemelt hatékonysága egyelőre csak addig állítható bizonyosan, ameddig a HVP be nem indítja a méhnyakrákot, és a fertőzőképes vírus (virion) szét nem esik. Azt illetően ugyanis még nincs elegendő tapasztalat, hogy milyen eredményt hoz, ha a szakmai protokoll által előírt konizáció (kimetszés) helyett a lézerterápiát alkalmazzák – tette hozzá a szülész-nőgyógyász megjegyezve: a Covid-járvány ebben hozott némi változást, hiszen voltak olyan időszakok, amikor csak életmentő műtéteket lehet végezni, és ilyen esetben ezt az új módszert alkalmazták. Kis esetszámnál ugyan, de 90 százalék fölött ilyenkor is meggyógyult a rákmegelőző állapot, és el is tűnt a vírus – fűzte hozzá.

Kassai Enikő azt is kiemelte: hogy olyan hámelváltozások esetében, amiknek a következménye nagy eséllyel a méhnyakrák lenne,

a HPV lézerterápiának köszönhetően idén már 99 százalékkal csökkent a műtéti beavatkozások száma,

pedig a megelőző időszakban a saját praxisában száz fölötti volt a konizációs műtéti igény.

A szülés-nőgyógyász végül arra is kitért, hogy a HPV-fertőzés 80 százalékban szinte mindenki életében előfordul, amit 25 éves kor előtt az immunrendszer minden probléma nélkül elintéz, azután viszont már megmaradhat a vírus. Stabil párkapcsolatban folyamatosan oda-vissza „pingpongozhatjuk”, az óvszer és az oltás pedig közel sem jelent teljes védelmet. Nem mellékes továbbá, hogy a jelenlegi ismeretek szerint – legalábbis nagy valószínűséggel – hölgyeknél tízféle, férfiaknál hétféle daganat hátterében a HVP azonosítható, mint rákokozó ágens.

Az egyetlen védekezési mód tehát a szűrés, és ha beigazolódik, akkor a hatékony kezelés megkezdése – hangsúlyozta Kassai Enikő.

Nyitókép: luismmolina/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nagyon komoly előrelépés a HPV elleni harcban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018