eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Szakértő az Insta új algoritmusáról: keskeny a határ a cenzúra és az ifjúságvédelem között

Módosítja algoritmusát az Instagram a gyerekek és a fiatalok mentális egészségének védelme érdekében. A szakértő szerint ez a lépés egyfajta beismerésként is értékelhető, meg akarnak felelni a társadalmi elvárásoknak, de a szigorítás a szolgáltató üzleti érdekeit is szolgálja.

A Facebook globális ügyekért felelős alelnöke a CNN vasárnapi műsorában beszélt arról, hogy a közösségi appot ért rengeteg kritikára reagálva rövid időn belül milyen algoritmusbeli változásokat vezetnek be.

Nemes Dániel informatikai biztonsági szakértő szerint a közösségi platformon

három nagy terület okozza a legtöbb problémát.

"Az egyik, hogy milyen képeket, felhasználókat dob fel a rendszer, amely kitalálja, hogy mit lásson egy felhasználó. Ha gyerekekről van szó, akkor különösen oda kell erre figyelni, lehetnek káros vagy erőszakos tartalmak. Ami viszont a legrosszabb, hogy a serdülők olyan sztárokat látnak, akiknek tökéletes a testük, és ez frusztrációt tud okozni. Ezen felül probléma, hogy idősebb felhasználók próbálnak kapcsolatot létesíteni szexuális céllal fiatalokkal. A harmadik probléma a képek alatt található negatív kommenttartalom, ami szintén sérüléseket okozhat."

Nem vagyunk egyformán erősek és ellenállóak – tette hozzá Nemes Dániel, aki szerint ugyanakkor az algoritmus szigorítása egyfajta beismerésnek is tekinthető.

"Az a közmegegyezés, hogy a közösségi médiának illene tennie valamit a védelem érdekében, mert

a káros hatás nehezen tagadható le,

de ez szemben áll azzal az igénnyel, hogy ne legyen cenzúra a kapcsolatfelvétel terén sem... Meg kell találni azt az egészséges egyensúlyt, ami a lehető legtöbbeknek jó."

A tervek szerint a jövőben például arra figyelmeztetik majd a fiatalokat, hogy keressenek más típusú tartalmat, vagy tartsanak szünetet a közösségi app használata közben. Kérdés, mennyire lesz még édesebb a tiltott gyümölcs.

"Nagyon könnyen előfordulhat, hogy ez esetben még inkább ezekre a tartalmakra fókuszálnak a fiatalok, viszont ha az Instagram tulajdonosa, a Facebook bevezeti ezeket a korlátozásokat, akkor fel tudja tenni a kezét, és sokkal inkább jogi kérdéssé válik az egész egyik oldalról, a másik oldalról pedig a közvélemény lesz érdekes, ha felteszi kérdésként: megtettek-e mindent?"

Nemes Dániel hozzátette: a jelenlegi helyzetben a Facebook üzleti érdeke a védekezésre fókuszál, hogy kevésbé vagy ne tudják támadni. Az Instagram új funkcióit egyébként egyelőre még nem élesítették be, de úgy tudni: a tesztelés hamarosan indulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×