eur:
390.92
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Nyíregyházi Állatpark hathetes vörös variját (Varecia rubra) fényképezik az első orvosi kezelés előtt tartott sajtóbemutatón 2021. június 1-jén. A vari a makifélék családjának legnagyobb termetű faja. A tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A kipusztulás szélén álló állatfaj egy példánya született Nyíregyházán - fotók

Ritka vörös vari (Varecia rubra) látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban. E fajnak olyan harsogó kiáltása van, mint egy horrorfilm hangeffektusa - de más tekintetben is különlegesnek számít.

A park állatorvosai kedden vizsgálhatták meg először a most hathetes hím utódot, amely féreghajtót és oltást is kapott - közölte Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető.

A tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a nyírségi megyeszékhely látványosságába, a 15 éves nőstény cseh, míg 16 éves párja francia állatkertből.

A varikölyök a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog kifutója mászófelületein és az anyatej mellett már kóstolgatja az édes lédús gyümölcsöket is. Szemének színe az első két hétben kék volt, majd sárgává változott, vörös mintázata a fák lombkoronájában kiváló rejtő színt biztosít számára.

A Madagaszkár szigetén őshonos vörös vari a makifélék családjának legnagyobb termetű faja. Testhossza a farkával együtt 110-120 centiméter, súlya 3-4,5 kilogramm között változik. Nappal aktív állat, elsősorban a fák lombkoronájában tartózkodik, ahol előszeretettel fogyasztja a gyümölcsökből, magvakból és nektárból álló táplálékát.

Nyíregyháza, 2021. június 1.
Hathetes vörös vari (Varecia rubra) első orvosi kezelése előtt a Nyíregyházi Állatparkban 2021. június 1-jén. A vari a makifélék családjának legnagyobb termetű faja. A tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára.
MTI/Balázs Attila
Hathetes vörös vari (Varecia rubra) első orvosi kezelése előtt a Nyíregyházi Állatparkban 2021. június 1-jén. A vari a makifélék családjának legnagyobb termetű faja. A tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára. MTI/Balázs Attila

A többi makifajtól eltérően nem hordozza kicsinyét a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra száz napnyi vemhesség után fejletlen utódját, aki másfél-két hetes korban merészkedik ki először a biztonságot nyújtó menedékből. A faj egyedeinek kommunikációjában a vizuális és szagjelek mellett a hangjelzések a legfontosabbak:

olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusa.

Különleges fajnevét a bennszülöttek adták: napimádó szent állatnak, "vari candanas"-nak nevezték, mivel előszeretettel sütkérezik úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes zsugorodása miatt állományaik drasztikusan csökkennek.

A vörös varit a Természetvédelmi Világszövetség a kritikusan veszélyeztetett fajok között tartja számon, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti koordinált tenyésztésük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×