eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Egy turista fényképez a szmogos, ködös időben a Lánchíd budai hídfője közelében 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szakértő: sajnos Magyarország most a térkép rossz oldalán áll

Az Európai Népegészségügyi Szövetség jelentése szerint a légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások évente 1250 euróba, vagyis mintegy 450 ezer forintba kerül minden egyes európainak. A magyar városok esetében átlagosan 608 ezer forint a kiadás.

A magyar fővárosban 87 százalékban a lebegő szennyező részecskék okozzák a legtöbb gondot, köztük a bronchitis kialakulását, az esetleges újszülött halálozást, valamint mindenféle légzőszervi-, szív- és érrendszeri betegségek melegágyát jelenthetik. Ráadásul, akinél asztma, vagy bármilyen krónikus állapot alakul ki, az most, a koronavírus-járvány idején mindenképp a kockázatosabb csoportba sorolódik – emelte ki az InfoRádiónak a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja.

Az említett légszennyezés elsősorban a nagyvárosi közlekedésnek köszönhető, de közrejátszik az ipar, illetve a magyar falvak esetében a fűtés–tüzelés, miután sokan mindenféle szemetet is elégetnek.

Pogány Gábor az Európai Népegészségügyi Szövetség jelentésére kitérve ismertette: az négy magyar városra, Budapestre, Debrecenre, Győrre és Pécsre terjed ki. Ezek adatait átlagolva kijelenthető, hogy a légszennyezettség miatt bekövetkezett betegségek kezelése, a korai elhalálozások, vagy épp a munkahelyi távolmaradások

egy–egy magyar lakos 608 ezer forintjába kerülnek.

A kiesés mértékbe meglehetősen stabilnak mutatkozik az utóbbi években.

Az egyesületi elnök hozzátette: érdekes, egyben szomorú képet mutat, hogy Európa légszennyezettségi térképén

a régi szocialista országok határának egyik illetve másik oldalán ég és föld a különbség.

Vagyis Magyarországtól nyugatra például sokkal tisztább a levegő, mint keletre, aminek egyik fő oka, hogy Nyugat-Európában számtalan intézkedést hoztak, többek között például a dízel autók kapcsán, aminek köszönhetően a szennyező gépkocsiállomány áttranszferálódott – használt autókén – Közép-Kelet-Európába, látványos eltéréséket produkálva.

Vagyis Európai összehasonlításban Magyarország légszennyezettség szempontjából rosszul áll. A vizsgált négyszáz valahány város közül Budapest a 10. legszennyezettebb. „Ha az Európa-térképet nézzük, sajnos Magyaroszág rossz oldalon áll most” – ismételte meg Pogány Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×