eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György
A Tisza alacsony vízállása miatt kialakult homokpad a kiskörei vízlépcsőnél 2019. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Valamire majd biztosan jó lesz a mostani eső

Arra a vízügy szerint biztosan nem, hogy a magyarországi folyók vízszintjét megemelje, ahhoz másra van szükség.

A magyarországi esők nincsenek nagy befolyással a folyók vízhozamára, de a vízgyűjtő területeken is csapadékos időszak várható, így véget ér az őszi kisvizes időszak - közölte az InfoRádióval Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

"Hidrológiai szempontból

mindig az október vége, november eleje a legkisvizesebb időszak,

megszokott, hogy ilyenkor alacsony a vízállás. Tavaly például októberben mindenütt megdőlt a Dunán a valaha mért legkisebb vízszint rekordja. Ettől idén nem tartottunk, bár alacsony a vízszint a Dunán és a Tiszán is" - fejtette ki a szóvivő.

Ezekben a napokban több eső esik a szokásosnál, felmerül hát a kérdés, elmozdulnak-e a vízszintek felfelé.

"Mindig hangsúlyozzuk, hogy nem az a fontos, itt Magyarországon mennyi eső esik, hiszen mindössze két folyónk van, aminek Magyarországon van a vízgyűjtője, a Zala és a Zagyva. A nagy folyók vízgyűjtője mind külföldön van, így a Dunáé, a Tiszáé, a Dráváé és a Muráé is. Tehát nekünk az számít, hogy külföldön mennyi eső esik" - foglalta össze.

Ami pedig a prognózisokból következik: a Dunán a következő napokban jelentős változás nem lesz a vízszintben. Kisebb emelkedés várható a Tisza felsőbb szakaszán, de mivel a mellékfolyókban is nagyon kevés a víz, Siklós Gabriella szerint hiába esik a következő napokban komolyabb csapadék, nagy valószínűséggel a nagy része

a talajban tározódik majd.

"Megszűnik a kisvizes állapot a Tarnán, a Sajón, a Hernádon, számottevőbb emelkedés csak a Bodrogon és a Tisza felső szakaszán várható" - mondta el a vízügyi szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×