INFORÁDIÓ
2021. október 20. szerda
Vendel

vízügy

áradás

duna

tisza

A Tiszakécske és Tiszabög térségében felgyülemlett, a tiszai árhullámmal meginduló jég 2017. február 18-án. Már csak a Tiszán van harmadfokú árvízvédelmi készültség, összesen 292 kilométeren, a jégtorlasz aktuális helyzete miatt.

Árhullám várható a Dunán és Tiszán is

Jelentős vízszint-emelkedés várható a Dunán, valamint a Tiszán és mellékfolyóin a következő napokban - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

Nagy mennyiségű, a Duna bajorországi, osztrák, illetve a Tisza kárpátaljai részein, valamint a Szamos és a Körösök vízgyűjtő területén helyenként 60-70 millimétert is meghaladó mennyiségű csapadék hullott le az elmúlt napokban. Ez a Tisza legfelső szakaszán már érezhető vízszintnövekedést okozott - mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az évszakhoz képest meleg időjárás miatt hó helyett eső esett, és ez viszonylag gyors áradást indított, indít nagy folyóinkon.

Az előrejelzés szerint a csapadékos időjárás a most következő 48 órában folytatódik majd a vízgyűjtő területeken, azonban Magyarországon és a környező országokban is lehűlés kezdődik, ezért várhatóan inkább vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani. A radikális időjárási változás miatt azonban nagyon nehéz megjósolni, hogy pontosan mennyi vizet kapnak a vízgyűjtők folyékony formában, és hogy ennek nyomán milyen nagyságú lesz az áradás - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Annyi bizonyos, hogy mind a Tiszán és vízrendszerén, mellékfolyóin - mint a Szamos, Bodrog, Körösök -, mind a Dunán jelentősebb, akár több méteres vízszintemelkedések várhatóak.

Mivel mindkét nagy folyónkon nagyon alacsony a mederteltség, a vízállás, ezért bőven van helye az érkező vízmennyiségnek

- hangsúlyozta Siklós Gabriella.

Mivel egyelőre még le nem hullott csapadékról szóló előrejelzésekre alapozott prognózisról van szó, ezért akad bizonytalanság a várakozásokban is. Ezzel együtt előfordulhat, hogy a Dunán Nagybajcsnál akár az elsőfokú készültségi szintet is meghaladhatja a vízállás, de valószínűleg lejjebb, Komáromnál és Esztergomnál elsőfokú szint körüli, vagy az alatti tetőző vízszintek valószínűsíthetőek. Bár ez még messze van, de úgy tűnik, hogy

Budapesten hétvégén várható a tetőzés, az alsó rakpartok vonalát el nem érő vízszintekkel - közölte a szóvivő.

A Tisza vízrendszerén is várhatóak jelentősebb vízszint emelkedések, de ezek a Fekete-Körös kivételével várhatóan nem érik el az elsőfokú készültségi szintet - említette meg Siklós Gabriella. Hozzátéve, hogy bár elég jelentős mennyiségű víz érkezik majd a Tiszán és mellékfolyóin is, azért ennek még van helye a mederben.

Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Kapcsolódó hang

Jelentős vízszintemelkedés a Dunán és Tiszán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018