eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
WWF Magyarország akciója
Nyitókép: WWF Magyarország

Egy hét múlva rendezik a világrekorder akciót

Az idei, március 24-i Föld Órája akció középpontjában az erdők védelme, a műanyagfogyasztás visszaszorítása és az energiahatékonyság áll. Ennek kapcsán kihívást állít a környezettudatos emberek elé a WWF Magyarország - mondta Antal Alexa kommunikációs vezető. Négy pontba szedték az idei ajánlott tennivalókat.

A Föld Órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, és 2008-ban már világszintű volt az akció, amelyben egy órára elsötétülnek városok, leoltják a közvilágítást és otthon sem gyújtottak fényt azért, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra és arra, hogy mi magunk mit tehetünk azért, hogy mérsékeljük ennek hatásait.

Mára, az idei, 12. Föld Órája rendezvényre ez lett a világ legnagyobb civil önkéntes akciója. 2017-ben több mint 2,5 milliárd ember és 187 ország vett részt benne, több mint 12 ezer épület és látnivaló borult sötétségbe egy órára.

A Föld Órája egyre szélesebb témakörökre koncentrál. Idén a biológiai sokféleség megőrzése áll a középpontban, valamint az, hogy kapcsolódjunk a Földhöz, és fenntartható életmódunkkal hozzájáruljunk annak egészséges működéséhez.

Ennek fényében a WWF Magyarország útjára indította négylépéses kihívását, mely a kapcsolódás szimbólumára, a wifi-jelre épít, elemei pedig bárki számára teljesíthető feladatokat rejtenek - mondta a kommunikációs vezető.

Antal Alexa felsorolta a kihívásokat is:

  • Első lépés: arra buzdított mindenkit a szervezet, hogy csatlakozzon a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolja le a világítást egy órára,
  • Második lépés: egy hétig semmit ne nyomtassunk ki, hanem online használjuk dokumentumainkat, ezzel is védve erdőinket.
  • A harmadik lépcsőfok: a résztvevők vállalják, hogy egy hétig nem vásárolnak PET palackot, hanem csapvizet fogyasztanak - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. 
  • Negyedik lépés: követni a WWF Magyarország Facebook oldalát, hogy mindenki képben legyen.

Antal Alexa elmondta azt is:

percenként 27 futballpályányi erdőterület tűnik el a Föld színéről,

ami évente csaknem 19 millió hektárt jelent, és az összes kitermelt fa 40 százalékát a papírgyártásban hasznosítják. A tengerekbe és óceánokba pedig 12 millió tonna műanyag hulladék kerül éves szinten. Ezeket a terheket próbálja meg a WWF Magyarország csökkenteni a kihívás egyes lépéseivel.

Rendezvények

Az idei Föld Órája alkalmából több ötletes esemény is alakul: Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet.

Magyarlakon Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik - az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttesüvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült "szentjánosbogár"-keresésre invitálják a résztvevőket.

A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz.

A világ legnagyobb önkéntes civil akciója mindenkinek lehetőséget ad a kapcsolódásra és a valódi tettekre.

Tavaly a Föld Órája akcióban Lengyelországban a Visztula védelmét helyezték előtérbe, Kína vállalatokkal együtt gondoskodott arról, hogy fenntartható termékek kerüljenek forgalomba, Nigériában pedig a hulladékkezelés kérdéséről tárgyaltak a döntéshozók. A Föld Órája akcióhoz Magyarország 2008-ban csatlakozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×