INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Mivel került be Fidel Castro a Guinness rekordok könyvébe?

InfoRádió / MTI
A Kubát 1959-től 2006-ig vezető Fidel Castro bekerült a Guinness rekordok könyvébe, mint az az ember, akit leggyakrabban akartak meggyilkolni - írta egy hivatalos kubai hírportál. A veterán vezető ellen összesen 638 gyilkossági kísérletet követtek el.

"A kubai forradalom történelmi vezetője, Fidel Castro az az ember, akit a leggyakrabban akartak meggyilkolni a Guinness rekordok könyve és az emberölési kísérletek többségét megrendelő amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) levéltára szerint" - írta a Cubadetate hírportál.

A Cubadebate szerint 2006-ig, amikor egészségségi okokból Fidel Castro kivonult a hatalomból és átadta az irányítást öccsének, Raúl Castrónak, "638 gyilkosságot kíséreltek meg ellene, szinte valamennyit a CIA irányítása alatt".

A meggyilkolását célzó módszerek változatosak voltak, de mind kudarcba fulladt: egyebek mellett robbanóanyagot tettek a cipőjébe, kígyómérget injekcióztak a szivarjába, sőt kis robbanószerkezetet szereltek egy baseball labdába - írta a honlap.

A Cubadebate szerint "azóta tervezték fizikai megsemmisítését, amióta a kubai forradalom élére állt és 1959-ben győzelmet aratott", és az eltűnésében leginkább érdekeltek között az "észak-amerikai kém- és felforgató ügynökségek" álltak.

A világszerte legnagyobb példányszámban forgalmazott könyv, a Guinness World Records évente jelenik meg.

A címlapról ajánljuk