eur:
401.4
usd:
366.82
bux:
74279.86
2024. október 11. péntek Brigitta

Dunkel Zoltán elmondta, hány órára adhat száz százalékos előrejelzést a meteorológus

Néhány órára szinte száz százalékos prognózist adhat a meteorológus, és még 24-36 órán belül is közelít a tökéleteshez az előrejelzés. Körülbelül két hét az az időtartam, amikorra ez az érték már hatvan százalék körülire csökken - mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Dunkel Zoltán arról is beszélt, hogy míg a hazai szervezet költségeinek csupán kicsit több mint harmadát fedezi az állam, a fennmaradó összeget pedig maguknak kell előteremteniük, addig például a a portugál, a görög vagy az olasz meteorológiai szolgálatok száz százalékos állami támogatással dolgozhatnak.

A legnehezebb kérdés a meteorológusoknál, hogy miként lehet mérni a szolgálat pontosságát. Egy nemrég rendezett szakmai megbeszélésen kiderült, hogy nem egyszerű annak a matematikai megfogalmazása, hogy egy prognózis jó vagy rossz - jelentette ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Ha például a meteorológiai szolgálat azt jelzi, hogy hazánk fölé egy anticiklon érkezik, ami derült, felhőmentes időt jelent, harminc Celsius fokos hőmérséklettel, és valaki mondjuk Püspökladányban, a kertjében csak 28 fokot mér, vagy egy műholdképen észrevehetetlen, helyi felhőből záport kap a nyakába, akkor vajon jó volt-e az előrejelzés? - tette föl a kérdést a szakember.

Dunkel Zoltán hangsúlyozta, hogy az előrejelzsé mérvadó értékét a meteorológiai állomások főbb adatai jelentik, amelyekből, különböző matematikai eszközökkel a rácspontokra vetítve nézik meg, hogy mekkora volt az eltérés. Erről statisztika készül, ami kiküszöböli a helyi értékkülönbségekből eredő problémákat - magyarázta a meteorológus.

Amit nagyon jól előre lehet jelezni, és működik is, az a hőmérséklet. A csapadék megjóslása már bizonyos helyzetekben nehezebb. Hasonló a helyzet a széllel is. Azt ugyanis, hogy ennek ereje egy bizonyos kategória alatt vagy fölött lesz-e, viszonylag könnyű megmondani, de a pontos értékek már eléggé helyfüggők - mondta Dunkel Zoltán.

Azt lehet tehát mondani, hogy néhány órára szinte száz százalékos prognózist adhatunk, és még 24-36 órán belül is közelít a tökéleteshez az előrejelzés, körülbelül két hét az az időtartam, amikorra ez az érték már hatvan százalék körülire csökken. Ez már nem tekinthető teljesen megbízható értéknek - összegezte a szakember.

Költségcsökkentést várnakel

Dunkel Zoltán a műsorban egyebek mellett beszélt az Országos Meteorológiai Intézet működtetéséről is. Elmondta: ha végig nézzük a listát az évek óta bevett gyakorlatról, akkor kiderül, hogy valamiben mindig lehet javítani, növelni a hatékonyságot. Az OMSZ jól áll abban a kérdésben, hogy van-e elegendő munkatársa, vagy a rendelkezésre álló forrásait ki tudja-e használni. Ilyen helyzetben viszont nagyon nehéz tovább racionalizálni a szervezetet - szögezte le az elnök.

Ha nem javul a költségvetési helyzet, akkor az olyan klasszikus költségkímélési területeken, mint például a gépkocsihasználat, vagy a rendelkezésre álló műszerek bevetése, valóban lehet takarékoskodni - fűzte hozzá.

Az OMSZ ugyanis, miként minden más nemzeti meteorológiai szolgálat rádiószondát bocsát föl. Hazánkban jelenleg naponta háromszor, éjfélkor Budapestről és Szegedről, délben pedig a fővárosból bocsátanak föl ilyen mérőműszert. Ezek egyenként ötvenezer forintot érnek, tehát naponta százötvenezer forintba kerülnek - szépen fogalmazva - az adózó állampolgároknak. A felszállásokat például lehet csökkenteni - fejtette ki Dunkel Zoltán.

Az elnök hozzátette: a költségvetési törvényben megfigyelhetők a szigorítások. Az állam az OMSZ működésének költségeihez 38 százalékkal járul hozzá, a fennmaradó részt a szolgálatnak kell megteremtenie a piaci bevételekből.

Összehasonlításképpen: a portugál, a görög vagy az meteorológiai szolgálatok például abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy száz százalékos állami támogatással dolgozhatnak - jegyezte meg az elnök.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

Az előző héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 fő fordult orvoshoz. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és védőoltási osztályának vezetője.szerint ezek a számok jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Az amerikai tőzsdék mérsékelt esésekkel zárták a pénteki kereskedést, az ázsiai részvénypiacokon azonban ma több irányadó index emelkedik, az európai tőzsdék mérsékelt elmozdulásokkal nyitottak, a magyar tőzsde kis mínuszban nyitott. Ma az inflációs adatoké a főszerep külföldön, valamint megkezdődik a negyedéves jelentési szezon, két amerikai nagybank is közzéteszi ma délután a számait, amelyek megadhatják az alaphangulatot a kereskedéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×