eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68514.47
2024. május 8. szerda Mihály

Az amerikaiak túlnyomó többsége nem bízik a szövetségi kormányzásban

Az amerikaiaknak csaknem 80 százaléka nem bízik a washingtoni kormányzásban, és abban sem nagyon, hogy a hatalmas szövetségi államapparátus meg tudja oldani az ország gondjait - állapította meg a Pew kutatóintézet egy friss felmérésében.

Eszerint a szövetségi intézményekbe vetett közbizalom majdnem a legalacsonyabb most az utóbbi fél évszázadot tekintve.

A vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmény jól illusztrálja, hogy Barack Obama elnöknek és a Demokrata Pártnak ádáz küzdelmet kell folytatnia a most még kényelmes kongresszusi többsége megtartásáért az őszi időközi választásokon. Az időközi választások mindig nehezek a hatalmon lévő párt számára. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy az amerikai belpolitika légköre alaposan elmérgesedett, akkor könnyen elképzelhető, hogy sok demokrata párti képviselő marad állás nélkül ősztől.

A felmérés eredménye szerint a megkérdezetteknek csak 22 százaléka mondta azt, hogy mindig vagy legtöbbször bízik Washingtonban, és csak 19 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy alapvetően elégedett a kormányzással, a szövetségi intézményekkel. A felmérésben részt vevőknek majdnem a fele azt mondta, hogy a kormányzás negatív hatással van a mindennapi életére. Ez az érzés folyamatosan nőtt az amerikaiakban az utóbbi 12 évben.

A megkérdezettek többséges szerint az államapparátus túl nagy és túl nagyhatalmú, túl sokat avatkozik bele állami és helyi ügyekbe. Erősen megosztott a közvélemény abban, hogy a kormánynak kell-e megoldania minden súlyos problémát, vagy több felelősséget kell hagyni az egyénnek. Az embereknek körülbelül a fele van azon a véleményen, hogy kisebb kormány kell, kevesebb szolgáltatással, 40 százalékuk viszont úgy véli: nagyobb kormány kell, amely többet is nyújt. Ez a megosztottság már Obama elnöksége előtt is létezett.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×