eur:
393.85
usd:
368.17
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Jó hír a fogyókúrázóknak: megfejtették a jojóeffektus titkát

Többet árt, ha valaki nagy kínszenvedés árán megpróbál lemondani a csokoládéról, mint amennyit használ. A vágy elfojtása ugyanis visszaüt: a leszokni próbáló nők még több csokit esznek, mint korábban - állapították meg pszichológusok.

Brit pszichológusok úgy vélik, megfejtették a "jojóeffektus" titkát, vagyis azt, hogy miért hízza vissza sok nő a nehezen ledolgozott kilókat.

Rájöttek ugyanis, hogy azok a nők, akik megpróbálták magukban elfojtani a csokoládé utáni vágyat, 50 százalékkal többet esznek az édességből, amikor megkínálják őket, mint azok, akik mindig annyi csokit esznek, amennyit megkívánnak.

"Az ellenállás éppen ellentétes hatással jár" - magyarázta James Erskin, a Hertfordshire-i Egyetem pszichológusa, miért alkalmazható a felismerés az alkoholisták és a diétázók kezelésében is sikerrel.

Tilalom helyett alternatíva

"A lehető legártalmasabb dolog, amit tehetünk, az, hogy azt mondjuk az embereknek: ne is gondoljanak a csokoládéra. Ehelyett azzal tudunk segíteni, ha valamilyen alternatívát kínálunk a nőknek, hogy leszoktassuk őket az édességről" - tette hozzá.

Erskine 130 önkéntessel végzett kutatást, akiknek megengedték, illetve megtiltották a csokoládéevést. Azoknál a nőknél, akiknek el kellett fojtaniuk magukban a csoki utáni vágyat, az elfojtás visszaütött. A férfiaknál kevésbé volt megfigyelhető ez a hatás.

A férfiakat kevésbé izgatja

A pszichológus ugyanezt a vizsgálatot elvégezte olyanoknál is, akik le akartak szokni a dohányzásról - és az eredmény hasonló volt. Most azt vizsgálja, miért elsősorban a nőkre jellemző ez a hatás. "A magyarázat valószínűleg az lehet, hogy a nők nagyobb problémának tartják a csokoládé iránti vágyat, mint a férfiak" - vélekedett.

Dietetikusok nem lepődtek meg az eredményen, ők eddig is úgy gondolták, hogy nem a teljes tilalom, hanem az egészséges egyensúly segít a fogyásban. "Tudjuk, hogy ha valaki irreális célt tűz maga elé - például, hogy soha életemben nem eszem csokoládét, vagy soha többé nem iszom egyetlen pohár bort sem -, akkor állandóan csak arra gondol, amitől meg akarja fosztani magát" - hangsúlyozta egyikük, Emma Hetherington.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×